IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANILO Kalezić: Crna Gora kao evropski Kurdistan… (foto)

Novo napuštanje, odnosno izdaja Crne Gore, od strane zapadnih saveznika neoprostiv je zločin. Ishod je viđen 1918… Nije to Amerika u koju je vjerovala generacija Crnogoraca kojoj pripadam…

PODGORICA: Crna Gora, Kolumne, vijesti, petak, 03, 05. 2024… 13: 12…. DANILO Kalezić: Crna Gora kao evropski Kurdistan… (foto)

Režija srpskoruskih službi i njihovih lokalnih paraobavještajnih podružnica često nadmašuje čak i onu holivudsku. 

Filmske scene ekstradicije Duška Kneževića, čije su konačno provođenje pravdi – gle čuda! – prećutali prepošteni dr Dritan Abazović i mr Aleksa Bečić, samo su dio koordinisanog kreiranja atmosfere kriminalizacije i pritiska na cijeli procrnogoski blok, posebno na predsjednika Mila Đukanovića.

Istovremeno, tužilaštvo i tabloidi pod kontrolom srpske službe bezbjednosti permanento vode kampanju progona bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića; slučaj koji, što zbog procesnih razloga, više zbog dramatičnog štrajka glađu, ispisuje crne stranice crnogorske istorije progona i hajke. 

Ništa manje, slučaj direktorice ASK Jelene Perović, koja je žrtva gotovo kafkijanskog procesa u režiji tužilaštva i tabloida (od januara, čak 137 negativnih tekstova u navodno crnogorskom tabloidu!), pokazuje da hajke nisu pošteđene ni žene. Čak nimaloljetno dijete gospođe Perović!

Inkvizitorski metod SDT Vladimira Novovića ne ostavlja prostor za drugačiju interpretaciju njegovih posljednjih poteza: riječ je, naime, o brutalnoj političkoj instrumentalizaciji, čije posljedice nisu samo tragicne lične sudbine. Posljedice uvijek vode kolektivnim dramama – besudnoj zemlji. 

Najveću odgovornost za staljinističku surovost i samovolju SDT Novovića, ali i za cjelokupnu atmosferu koja direktno podriva crnogorsku državu i društvo, snosi zapadna međunarodna zajednica. 

Sad se Crna Gora napušta u korist i za korist ludačke opasne mašinerije velikosrpskog nacionalizma

Cinično je glasno ćutanje zapadnih diplomata, kao i njihova sporadična prigušena kritika NKVD-ovskih poteza (i poruka) crnogorskog tužilaštva. Nije li apsurd cijele zapadne politike, prije svega američke, da ćuti na brutalno kršenje ljudskih prava građana koji se spektakularno hapse, javno ponižavaju, odvode u zatvore, u kojima, po 17 mjeseci i duže, čekaju podizanje optužnice ili početak sudjenja?! 

Čitaj još:   ATINA: Masovni protesti i neredi zbog sporazuma s Makedonijom...

Da li naši zapadni saveznici zaista odobravaju tužilačko iživljavanje nad teško bolesnim Milvojem Katnićem, dok ruska agentura koja je, pred njihovim očima, duboko premrežila sve crnogorske institucije i društvo, osvaja posljednje poluge izvršne vlasti? 

Osveta za procesuiranje državnog udara tek je počela, Katnić je prva adresa. Kao i prethodnih 25 godina, ključna meta je predsjednik Đukanović. Nakon njega, meta su oni – zapadna politika i Zapad, čije će kardinalne političke greške i pogrešne procjene u Crnoj Gori i regionu na kraju platiti i njihovi poreski obveznici. 

Seciranje balkanske NATO države, komad po komad, neodoljivo asocira na Kurde, uz kosovske Albance, narod koji je vjerovatno najviše zanesen, time i lojalan, fundamentima američkog društva i njegovim vrijednostima. 

Tokom sukoba na Bliskom istoku, posebno u sukobima sa Islamskom državom, Kurdi su bili na prvim linijama fronta. Njihove Pešmerge, elitne ženske jedinice, inspirisale su otpor širom cijele regije, vodeći specijalne operacije u kojima regularne iračke jedinice nisu mogle da služe ni kao statisti.

Najveću odgovornost za staljinističku surovost i samovolju SDT Novovića snosi zapadna međunarodna zajednica

Njihova borba, njihova žrtva trebalo je da bude podstrek za formiranje državnog okvira. Umjesto toga, američka politika, čije je osnove – o, ironije! – postavio ambasador Kristofer Hil, nakon uspješnog referenduma o nezavisnosti, napustila je svoje ključne saveznike. I to u korist stabilnosti, ne bi li pacifikovala regionalne autokrate – predsjednika Turske Redžepa Taipa Erdogana i iranskog ajatoloaha. Bilans je Bliski istok u predvorju sukoba širih razmjera. 

Paralele su očigledne, čak i intuitivno. Crnogorci su podržani kad je trebalo rušiti fašistički režim Slobodana Miloševića, podržati stabilizaciju Balkana i konstituisanje regionalne saradnje. 

Sad se ista Crna Gora napušta u korist i za korist ludačke opasne mašinerije velikosrpskog nacionalizma. Istog koji ovih dana, kao svoju fasadu, prezentuje kabinet lutke na koncu razjarenog Aleksandra Vučića. Jer, Vlada Miloša Vučevića je po svom karakteru – ratna! 

Čitaj još:   Danilo Kalezić: Staljinizam sad, Pavle Đurišić sjutra... (foto)

Opšte je mjesto da politika popuštanja takvim režimima, prije njihovog tragičnog političkog kraja (sjetimo se da je “faktor mira i stabilnosti”, notorni S. Milošević, završio u Hagu!) vodi njihovom jačanju. 

Novo napuštanje, odnosno izdaja Crne Gore, od strane zapadnih saveznika neoprostiv je zločin. Ishod je viđen 1918. Ipak, to nije Amerika o kojoj je pisao i u koju se uzdao crnogorski zanesenjak i prvi crnogorski američki student Nikola Petanović Naida. 

Nije to ni Amerika u koju je vjerovala generacija Crnogoraca kojoj pripadam.

BONUS VIDEO: #INFO PLUS: #KNEŽEVIĆ: CRNA GORA KAO “MAJOR KRIGER” #PRAVOSUĐE NA POPRAVNOM

izvor Portal analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more