IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLJEVLJA: Sporni dalekovod u raljama Vučićevih ljudi… (foto)

IZA KULISA: Vlasnik dijela konzorcijuma koji gradi stopirani dalekovod u opštini Pljevlja u bliskim poslovnim vezama sa kumom predsjednika Srbije, predvodnikom moćnog regionalnog energetskog lobija

lasnik „Kodar energomontaže“ Beograd Ivan Pantelić, koji u konzorcijumu sa ,,Energoinvestom“ iz Sarajeva gradi dalekovod ,,Lastva-Čevo Pljevlja“, a koji je stopirala Opština Pljevlja, u bliskim je poslovnim vezama sa Nikolom Petrovićem, kumom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, posredno i sa porodicom Zvonka Veselinovića – pokazuju istraživanja Centra za istraživačko novinarstvo Srbije i KRIK-a.

Petrović i Pantelić, uz podršku braće Veselinović, prema istraživanjima tih renomiranih istraživačkih medija, predstavljaju moćan energetski lobi koji dobija ključne i profitabilne poslove u energetskom sektoru Srbije, ali i regiona vrijedne desetine miliona eura.

MILIONSKI TENDERI

Nikola Petrović je bio direktor „Elektromreže Srbije“ u periodu od septembra 2012. do kraja 2016. Godine, kao kadar Vučićeve Srpske napredne stranke. Nakon toga je osnivao niz energetskih kompanija koje potom učestvuju na državnim tenderima i – dobijaju poslove vrijedne desetine miliona eura.

Jednu od firmi koju je Petrović osnivao je i „Crni vrh power“, u kojoj polovinu vlasništva ima upravo Pantelić, ispostaviće se ključni partner uticajnog i moćnog kuma predsjednika Srbije.

CINS je pisao da je Pantelić vlasnik firme „Kodar energomontaža“, koja je specijalizovana za radove u oblasti prenosa i distribucije električne energije i telekomunikacionih sistema i opreme.

U konzorcijumu sa drugim firmama, „Kodar energomontaža“ je u martu 2020. godine dobila od Elektromreže Srbije superprofitabilni posao izgradnje dalekovoda od Kragujevca do Kraljeva koji je predstavljen kao nacionalna energetska žila. Na polaganju kamena temeljca za ovu izgradnju, u junu te godine, bio je prisutan i Nikola Petrović.

Tadašnji ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da to što pored tadašnje direktorke EMS-a sjedi i Nikola Petrović „govori da se radi sa dugoročnom vizijom i kontinuitetom koji obezbjeđuje realizaciju strateških projekata“.

CINS navodi da Nikola Petrović nije nov u poslu sa obnovljivim izvorima – na rijekama u Srbiji se nalazi devet mini hidroelektrana čije se vlasništvo dovodi u vezu sa njim. Osam MHE se nalazi u opštini Crna Trava, dok je jedna smještena podno Kopaonika na rijeci Jošanici. Skoro sve su u vlasništvu „Eco Energo Group“, firme u kojoj je Petrović suvlasnik.

Čitaj još:   AMERIKANCI UDARILI NA DODIKA: Otkrili imena onih koje kontroliše i SPISAK od 65 firmi... (foto, video)

VEZE SA VESELINOVIĆIMA

I tu nije kraj razgranatoj mreži uticaja: Nikola Petrović je u junu 2021. godine započeo poslovnu saradnju sa Ljiljanom Božović, suprugom Zvonka Veselinovića. Oni su postali suvlasnici kompanije „Storenergy“ koja se bavi proizvodnjom struje od sunčeve energije, a ugovor kojim su ušli u partnerstvo potpisali su u kancelariji javnog bilježnika Gorana Andrića – šuraka tadašnjeg ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara. 

Zvonko Veselinović

Veselinović se zajedno sa svojim poslovnim partnerom Milanom Radoičićem nalazi na crnoj listi SAD, a u firmama Pantelića i Petrovića se često pojavljuju kao podizvođači.

Izvori Pobjede iz opozicije upravo Veselinovića dovode u vezu sa paničnim izjavama predsjednika opštine Darija Vraneša o ,,moćnijim lobijima koji mu nude novac, ali i prijete smjenom”.

Firmama Petrovića i Pantelića veoma je dobro išlo i u ovoj godini.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije objavilo je za 2023. godinu rang listu za prvu održanu aukciju za dodjelu premija za vetroelektrane i solarne elektrane, a suvlasnik jedne od kompanija koja će dobiti novac iz budžeta je kum predsjednika Aleksandra Vučića, Nikola Petrović.

Nova.rs piše da su, kada su u pitanju premije za vetroelektrane, novac dobile četiri firme. Tri su kompanije iza kojih stoje of-šor firme iz inostranstva, dok je suvlasnik četvrte Nikola Petrović, kum predsjednika Aleksandra Vučića.

U pitanju je kompanija ,,Crni vrh power“ čiji vlasnici su po 50 odsto Petrović i Pantelić, koji gradi stopirani pljevaljski dalekovod.

PLJEVALJSKI DALEKOVOD

Crnogorski elektroprenosni sistem sprovodi od 2015. godine na području opštine Pljevlja aktivnosti na izgradnji 400 kV dalekovoda „Lastva-Čevo-Pljevlja“, na potezu od granice sa opštinom Žabljak na rijeci Tari do elektroenergetskog postrojenja u neposrednoj blizini TE Pljevlja. Izvođač je moćni Pantelićev konzorcijum.

Osim kvaliteta katastarskih podataka, problem je i sprovođenje postupaka eksproprijacije, izvođačeve aktivnosti vezane za pristupne puteve, projektovanje, kao i sami način izvođenja radova.

Dalekovod Čevo – Pljevlja

Ipak, najznačajniji problem je činjenica da se na više lokacija naišlo na nezadovoljstvo lokalnih zajednica i česte blokade radova. Kao primjer, prošla vlada je u informaciji navela duže zastoje u Suvodulu, Bukovici, Breznima, Šipačnom, Novakovićima i dr., kao i uporni zahtjevi za izmještanjem trase u Đurđevića Tari, Javorku, Kominima, Ublima Čevskim.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 4. oktobar 2020. godine...

Prema postojećoj trasi ovaj dalekovod, po novim zaključcima Opštine Pljevlja, prolazi kroz više naseljenih mjesta neposredno ugrožavajući sela Đurđevića Tara i Gornji Komini.

– Pored pomenutih ugrožen je još jedan broj domaćinstava koja se nalaze u drugim naseljenim mjestima kroz koje prolazi trasa dalekovoda, kao i Manastir Svetog Arhangela Mihaila u Đurđevića Tari koji potiče iz 13. vijeka. Pošto je elaboratom o izgradnji ovog dalekovoda utvrđeno da je njegovom izgradnjom ugrožen ukupan biodiverzitet u prečniku od 400 metara, prolaskom ovog dalekovoda kroz pomenuta naseljena mjesta bio bi u potpunosti onemogućen život i u biološkom i u ekonomskom smislu oko četiristo stanovnika.

U selu Đurđevića Tara, koje je jedno od najgušće naseljenih i ekonomski najrazvijenijih sela u opštini Pljevlja, u potpunosti bi bio onemogućen život i privredna aktivnost.

Treba istaći da se u selu Đurđevića Tara nalazi Most na Tari, jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u regionu i da bi se izgradnja dalekovoda postojećom trasom odrazila katastrofalno na seoski turizam – navodi se u obrazloženju odluke Opštine Pljevlja o prijedlogu zaključaka kojim je stopirana gradnja dalekovoda.

izvor: pobjeda.me

SAMARA: Vučićev sin među kriminalcima na utakmici Srbija- Kostarika…

Fotografije prikazuju Danila Vučića kako navija u grupi ljudi, među Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more