IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANDREJ Nikolaidis- VELIKO Američko ne: Andriji MANDIĆU ni vlada ni skupština CRNE GORE… (foto, video)

Znači, Miki, da pojasnimo: ne da ANDRIJA Mandić ne može u vladu, ili u vladi, što bi rekao JAKOV Milatović. Nego ne može u vlast. Niđe…

PODGORICA: Crna Gora, Kolumne, vijesti, petak, 13. 10. 2023… 11: 08… ANDREJ Nikolaidis- VELIKO Američko ne: Andriji MANDIĆU ni vlada ni skupština CRNE GORE… (foto, video)

Šarada je gotova. Ono što se Crnoj Gori pod novim vlastima dešava nije put u Evropu, nego zbogom Evropi. 

Piše: Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM- a

Amerika je Spajiću i Mandiću još jednom rekla “ne”.

SAD su to učinile u prilično dramatičnom maniru, koji je jasnoću tog “ne” dodatno naglasio: kristalno jasnim saopštenjem ambasadorice Rajnke objavljenim sinoć pred ponoć. Što se kaže: nije moglo jutro čekat’.

Čini sa da ne samo Milatović, nego i Spajić slabije razumiju engleski no što bi se to očekivalo od zagondžije sa svjetskih berzi i tihog, neostvarenog genija sa Oksforda (Milatoviću ne ide ni naš: a mogaše li Vuk bez onija padeža?). Njima Amerikanci kažu, oni klimaju glavom, onda odu i naprave sve suprotno.

Pa je ambasadorica Rajnke, na pitanje novinara “Vijesti” saopštila da su “SAD veoma zabrinute zbog izvještaja da bi novu vladajuću koaliciju u Crnoj Gori mogle da čine stranke i lideri koji se aktivno protive evroatlantskim vrijednostima”.

Ako kome još nije jasno, ona je nacrtala, pa onda Spajiću pred lice prinijela:

“Realnost je takva da će učešće u vlasti grupa ili lidera koji odbijaju da osude rusku agresiju, odbijaju da se zalažu za prava Ukrajine, odbijaju da podrže sankcije EU protiv Rusije, odbijaju da štite prava manjina i odbijaju da poštuju suverenitet susjednih zemalja poput Kosova, drastično omesti napore Crne Gore u ostvarenju njenih evropskih aspiracija”.

Čitaj još:   MOSKVA CILJA BIVŠE REPUBLIKE SFRJ: Atak na Dejtonski sporazum, iza Ukrajine na redu Bosna i Hercegovina? (foto, video)

Znači, Miki, da pojasnimo: ne da Mandić ne može u vladu, ili u vladi, što bi rekao Milatović. Nego ne može u vlast. Niđe.

Nakon ovoga, PES i albanske partije mogu kako hoće i sa kim hoće: rruga e hajrit. Ali priču o tome da sa strankama “koje se aktivno protive evropskim vrijednostima”, kako je rekla Rajnke, prave vladu zbog evropske budućnosti – nikome neće prodati.

U te partije treba ubrojati i Demokrate, koje su razbile svaki dogovor i učinile sve da se formira vlast koja je neprihvatljiva SAD-u. Sve sa osmijesima hijene i zaklinjanjem u principe. Vrlo aktivno se ta stranka protivila evropskim vrijednostima i svim preporukama Kvinte i SAD.

Šarada je gotova. Ono što se Crnoj Gori pod novim vlastima dešava nije put u Evropu, nego zbogom Evropi. Nije jačanje demokratije, nego asimilacija i identetski inžinjering. Nije vladavina prava, nego put ka uvođenju konstitutivnih naroda u Ustav; put u etnofedetalizaciju, dakle dejtonizaciju Crne Gore.

I sad smo na čistacu. Mandić na čelu Skupštine je travestija. To je nacionalno poniženje. To je četrdesnica crnogorskoj demokratiji. Sramna je činjenica da je to bilo prihvatljivo pobjednicima izbora u Crnoj Gori, kao i nekim albanskim partijama. A i građanima, ako ćemo pravo. Kad se propada, nek se propada do dna i kroz dno.

Čitaj još:   NOVA DRAMA NA BLISKOM ISTOKU: Revolucionarna garda OBORILA američku špijunsku letjelicu iznad Irana...

Ali nije prihvatljivo SAD- u.

Ne znam hoće li u tome uspjeti, ali Amerikanci su ovoga puta učinjeli što su mogli ne bi li nam spasili obraz i ovo malo nade u Crnu Goru što 30-avgustovci još nisu opoganili i zgazili.

BONUS VIDEO: Obrti u pregovorima oko nove vlade Crne Gore

izvor CdM.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more