IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SLOBODAN Jovanović: PROFIL- Aktuelni šef države- Predśednik „besudne zemlje“… (foto)

Jakov Milatović je egzaktni primjer kako odgovornu funkciju predśednika države moraju obnašati osobe širokog obrazovanja, sa životnim i profesionalnim iskustvom i državničkim pedigreom, a ne obični politički autsajderi

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 17. IX. 2023… 12: 58… SLOBODAN Jovanović: PROFIL- Aktuelni šef države- Predśednik „besudne zemlje“… (foto)

Ogroman je raskorak između načelnih izjava o strateškim ciljevima Crne Gore predśednika Crne Gore, izjave da će biti predśednik svih građana Crne Gore i onoga što svakodnevno emituje putem izjava ili poteza koje vuče.

Autor: Slobodan Jovanović

Slobodan Jovanović

Svojevremeno je poznati advokat i borac za ljudska prava Srđa Popović izgovorio pravu definiciju, opisujući odnos Srbije i EU riječima „Srbija bi da uđe u EU, ali pod svojim uslovima“.

Kako aktuelne vlasti Crne Gore doživljavaju proces pristupanja EU, slobodno se ista definicija može primijeniti i na Crnu Goru. I tu se ne misli samo na smiješnu izjavu na Bledu „odlazećeg“ premijera, koji nikako da ode, kako je njegova vlada ispunila kriterijume „ali ponekad EU lideri ne znaju šta žele“, već i djelovanje aktuelnog predśednika Crne Gore i većine pretendenata na članstvo u novoj vladi.

Ogroman je raskorak između načelnih izjava o strateškim ciljevima Crne Gore predśednika Crne Gore, izjave da će biti predśednik svih građana Crne Gore i onoga što svakodnevno emituje putem izjava ili poteza koje vuče.

Počevši od intervjua koji je dao austrijskim novinama u vrijeme izborne šutnje i sadržaja tog intervjua, u kojem je iznio gomilu konstatacija koje prevazilaze njegovo opšte obrazovanje i obavezu da poštuje zemlju i sve građane koje reprezentuje. Jakov Milatović je egzaktni primjer kako odgovornu funkciju predśednika države moraju obnašati osobe širokog obrazovanja, sa životnim i profesionalnim iskustvom i državničkim pedigreom, a ne obični politički autsajderi.

KO SU „NAŠI“?

Koje su to naučne i obrazovne kompetencije predśednika Milatovića da građane jedne multietničke i multireligijske države proglasi istim narodom, koji pripada istoj crkvi i jeziku sa Srbijom? Na jednom drugom mjestu, uzdižući Amfilohija Radovića, nazvao je SPC „našom crkvom“?

Ko su to ti „naši“? Čija je Islamska zajednica Crne Gore, čija je Barska biskupija, Kotorska biskupija, čija je, konačno, Crnogorska pravoslavna crkva? Tuđe?

Zna li g. Milatović da je Barska (nad)biskupija mnogo starija na tlu Crne Gore od svih drugih crkava? Je li Crna Gora sekularna država i zna li predśednik Crne Gore što to podrazumjeva? Ili mu je uzor Srbija i banalizacija religije i njena zloupotreba u stvaranju retrogradnog društva u kojem jedna nazadna institucija, kakva je SPC, kontroliše sve pore društva?

Ima li gdin Milatović, kao predśednik Crne Gore, obavezu da poštuje Ustav Crne Gore i zvanični jezik u Crnoj Gori kad govori o „istom jeziku“?

On nije više privatna ličnost, posebno ne kad nastupa kao predśednik Crne Gore! Može predśednik sebe poistovjećivati sa nekim Piroćancem, zvati svoj jezik srpskim, privatno se klanjati Joanikiju, ali on ne može u ime čitave Crne Gore govoriti o „istom narodu, istom jeziku i istoj crkvi“!

Kako bi popunio praznine u svom obrazovanju, mogao bi pronaći po internetu tekstove po srpskoj štampi o genetskim istraživanjima na Balkanu sa senzacionalnim naslovima „Srbima Bugari i Rumuni bliži od Crnogoraca“.

Vjerovatno je da većina naroda na Balkanu ima slično porijeklo, od istih etničkih zajednica, što starośedelačkih, što doseljeničkih, samo sa različitim procentima, koje je protok vremena i političko organizovanje tokom istorije objedinilo u posebne nacije.

Religija i jezik nijesu obilježja koja definišu bilo koju naciju, iako je to u jednom skorijem periodu naše prošlosti bio faktor objedinjavanja. Skoro čitava Južna Amerika govori španskim jezikom, katolici su, a nemaju isti nacionalni identitet.

Nijesu isti narod. Očito da je predśednik vaspitavan na velikosrpskim smicalicama o pravoslavlju, slavama i štokavskom jeziku kao okvirima srpskog nacionalnog prostora.

U svom nastupu na Javnom servisu svoj nedostatak autoriteta u poznavanju što su vrijednosti i standardi zapadne civilizacije, Milatović je pokušao zamijeniti sa ja – pa ja i tezom kako se on školovao i živio na Zapadu, kao da je dovoljno udisati britanski vazduh i kroz njega usvojiti standarde britanskog društva. Postoji jedna stara izreka za mnoge Balkance: „Seljak u Beč, seljak iz Beča“.

Čitaj još:   Dan pobjede, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana: Položeno cvijeće kod Vječne vatre... (foto i video)

Kao da je malo, recimo, Srba koji žive na Zapadu, a podržavaju Putinov režim i agresiju Rusije na Ukrajinu, preziru mnoge slobode i vrijednosti država u kojima rade i obitavaju. Ili onih koji su podržavali Miloševićev režim, kojeg nije, očito, gadljiv ni predśednik Milatović, glede njegovog porodičnog političkog pedigrea.

Ovih dana je, recimo, hit otac najboljeg svjetskog tenisera, koji uživa sve blagodeti luksuza zapadnog svijeta, a ima politički i kulturološki profil pripadnika četničkog pokreta iz počasnog stroja srpskom nesuđenom princu, Filipu Karađorđeviću, na Manjači.

ĐE MU MJESTO NIJE

Čini se da i neharizmatični predśednik Crne Gore, skorojevićki opčinjen svojom funkcijom na koju ga je izbacio samo sticaj okolnosti, ne pripada drugačijem kulturološkom bekgraundu od navedenog, sudeći po načinu kako je proslavio izbornu pobjedu uz Cecu i „moravac“ i da je bio više gost na dernecima po klubovima na zapadu đe gostuju srpske cajke, nego na koncertima Pearl Jama ili RHCP. Daleko bilo.

Suština demokratije jeste da se postigne konsenzus u društvu oko nosilaca pravosudnih funkcija i svih kontrolnih, nezavisnih tijela u društvu, a ne diktatura većine. Uostalom, nikada koalicija oko DPS-a nije imala kvalifikovanu većinu dok je vladala, pa su postojale institucije

Nije ni posao predśednika da pregovara sa Srbijom o dugovima Instituta „Simo Milošević“ prema likvidiranoj banci, tim prije što je neopjevana glupost prebijati potraživanje nepostojeće banke sa uslugama Instituta, jer bez novca od pruženih usluga Institut ne može finansijski opstati.

Da ne pominjemo da je posao države da stvara okvire, pravila na tržištu, a ne da preuzima ulogu učesnika i pregovarača u ime menadžmenta. Pa birajte profesionalni menadžment, a ne partijske uhljebe.

Takođe, više je nego neprimjereno miješanje predśednika u to koji će politički subjekti sačinjavati vladu. Njegovo je da dã mandat onome ko ima podršku 41. poslanika i ništa više.

Koliko gdin Milatović ne razumije što je demokratija, govori to da on zagovara kao najbolje rješenje kvalifikovanu većinu u formiranju vlade, kako bi ona, po njemu, samostalno mogla da uređuje pravosuđe. Suština demokratije jeste da se postigne konsenzus u društvu oko nosilaca pravosudnih funkcija i svih kontrolnih, nezavisnih tijela u društvu, a ne diktatura većine.

To što je gdin Milatović u Zagrebu optužio zemlju čiji je predśednik da je bila u vrijeme „bivše vlasti“ besudna zemlja, govori o njegovoj nedoraslosti funkciji koju obavlja. Nisko je i prizemno koristiti međunarodne susrete za međupartijska nadgornjavanja i difamiranje političkih protivnika u zemlji

Uostalom, nikada koalicija oko DPS-a nije imala kvalifikovanu većinu dok je vladala, pa su postojale institucije. U iščašenoj vizuri pobjednika izbora 2020. godine ispada da je njihov Zakon o tužilaštvu odličan jer kontrolišu tužilaštvo prostom većinom, dok je onaj prije bio loš jer je biran sa 2/ 3 glasova u parlamentu.

EU je nametala Crnoj Gori standarde 3/ v5 i 2/ v3 da bi se upravo učili demokratiji i unutrašnjem dogovaranju, meritokratiji a ne partitokratiji.

To što je gdin Milatović u Zagrebu optužio zemlju čiji je predśednik da je bila u vrijeme „bivše vlasti“ besudna zemlja govori o njegovoj nedoraslosti funkciji koju obavlja. Nisko je i prizemno koristiti međunarodne susrete za međupartijska nadgornjavanja i difamiranje političkih protivnika u zemlji. Mada

se može reći da je u jednom dijelu bila besudna, jer su prethodni mitropolit SPC i sama SPC u to vrijeme bile iznad zakona.

Čak i kad je u pitanju otvoreni govor mržnje prema „lažnoj vjeri“, „lažnim ljudima“ i drugim narodima i vjerama, ljudima drugačije seksualne orijentacije itd. Ili skrnavljenju sakralne baštine zaštićene zakonom, poput izgradnje ruske crkve u porti Manastira Dajbabe, zaštićenom spomeniku kulture, za što bi u svakoj pravnoj državi dobio osam godina robije, koliko zakon propisuje. Ili upis sakralne zaostavštine bez ikakvog imovinskog pravnog osnova na SPC.

Put u EU

Posebno je ružno kad o besudnoj zemlji govori čovjek koji je dio vlasti koja je od Crne Gore upravo napravila besudnu zemlju, u kojoj se dnevno krši Ustav, zakoni i administrativna pravila, u kojoj vlada nesmetano nasilje i širenje mržnje, u kojoj je nepotizam i partijsko zapošljavanje pravilo a ne eksces…

Crna Gora je u vrijeme „bivše vlasti“ otvorila sva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, postala punopravni član NATO, a to nije moguće sa „besudnom zemljom“. Za razliku od „avgustovskih pobjednika“ iz 2020, koji su Crnu Goru udaljili miljama, ne od pregovora, nego uopšte od pominjanja pregovora sa EU.

Čitaj još:   VUČIĆ PONOVO VAN SEBE: Amerikanci odlikovali KURTIJA, "Sa 22. godine predvodio otpor Miloševiću i pridonio slobodi naroda Kosova" (foto, video)

Kako povezati predśednikovo potenciranje za priključenje Crne Gore u EU i zagovaranje partnerstva sa NATO, sa postavljanjem za savjetnika za bezbjednost čovjeka koji je bio advokat mafijaških klanova i čovjeka sa čvrstim vezama u srpskoj BIA- i i ruskim službama.

Ili insistiranje da u vladu uđu oni koji su sušta suprotnost evropskim vrijednostima, pristalice Vučićeve i Putinove autokratske vladavine i agresije Rusije na Ukrajinu? A zna da ih EU ne žele ni kao sagovornike, ni kao partnere, niti ih smatraju kredibilnim kao dio vlade za bilo kakve pregovore o pristupanju.

Besmislene fraze o kolonijalnom odnosu prema Zapadu, miješanju u izbornu volju građana Crne Gore i slično su klasična zamjena teza. Da biste postali član i dobrovoljnog vatrogasnog društva potrebno je proći obaveznu obuku i poštovati pravila koja vam propisuju, a ne da postanete dio jedne tako složene zajednice kakva je EU. Dakle, vi dobrovoljno pristajete da vam neko nameće pravila kako biste postali član.

I to može biti samo dobro i ljekovito za crnogorsko društvo, jer je to, izgleda, jedini način da se privedemo poštovanju demokratskih standarda i pravno uređenom društvu. Za nadati se je da građani Crne Gore iskreno žele da budu dio pristojnog, uređenog svijeta, a ne da sa Srbijom iz Evrope traže partnere među autokratijama po Aziji i kojekuda. Mada ni to nije sigurno.

Da bi Crna Gora postala pristojno i uređeno društvo, ona mora usvojiti evropske, civilizacijske vrijednosti, bazirane na antifašizmu, ljudskim pravima i slobodama. Ne može Crna Gora birati u vlasti ljude koji ne pripadaju tim vrijednostima i očekivati da postane dio civilizovanog svijeta

Nije Srebrenica samo genocid, već je ona razmeđe između ideologije zla, fašizoidne ideje krvi i tla, ideje o nepodobnoj religiji, naciji, boji kože i civilizacijske ideje antifašizma i liberalnog svijeta slobodnih i ravnopravnih ljudi.

Svako ko politički koketira sa onima koji slave Ratka Mladića, Radovana Karadžića i podržavaju zločinačku agresiju Rusije na Ukrajinu izopštava sebe iz tog civilizacijskog kruga. Ne bude li to aktuelni predśednik Crne Gore shvatio ostaće mu samo da komunicira sa Vučićem, Milanovićem, Dodikom, Orbanom i Erdoganom.

Trenutno najveća stopa inflacije u Evropi je u Turskoj, slijedi Mađarska, pa Srbija. Razmišljajte o tome da li je to slučajnost, ili zakonomjernost? To su zemlje u kojima faktički ne postoje demokratske institucije, slobodni mediji i demokratski izbori. Nije ni Crna Gora daleko od njih, ali je njena inflatorna stopa donekle uslovljena visokom stopom uvoza proizvoda iz Srbije.

Pošto svaka ljubav, makar bila i iracionalana, košta, građani Crne Gore će plaćati i nadalje proizvode u marketima skuplje nego kupci u zapadnim zemljama, sa daleko većom kupovnom moći. A slijedi i povećanje akciza na gorivo i povećanje cijena struje u Srbiji, što se mora odraziti na ukupne cijene srpskih proizvoda. Mašala.

izvor Pobjeda. me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more