IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SRĐAN Vukadinović: Spajić u začaranom krugu, pod pritiskom SAD- a, Srbije i unutar PES- a… (foto)

Mandatar Milojko Spajić je u začaranom krugu, i očigledno je podlegao pritisku SAD-a da formira vladu bez koalicije Za budućnost Crne Gore, cijenio je za Gradsku RTV politički analitičar Srđan Vukadinović. Smatra da Spajić rizikuje da vlada ne bude formirana, ali i da rascijepi PES iznutra, jer će, kako tvrdi, veliki broj poslanika sa njihove liste na sjutrašnjoj sjednici Glavnog odbora glasati protiv vlade bez koalicije ZBCG.

Logika stabilne vlade je da je čine subjekti koji su programski i ideološki slični, odnosno Pokret Evropa sad, Demorate i nekadašnji Demokratski front, smatra Vukadinović. Jednostavno zbrajanje ruku, navodi, je prosta matematika i nije preduslov za stabilnu izvršnu vlast, već odličan poligon za ucjene.

” Ali Crna Gora je mnogo više od toga. Ona treba da u toj većini ima kvalitet, ali savršeno je nebitno da li je taj kvalitet 44, 49, ili 54. Bitna je većina od 49 ili 54, ali ona nije moguća na kvalitativnom nivou, i uvijek može doći do određenih disonantnih tonova koji će u nekom trenutku, kada se bude birao vrhovni državni tužilac i sedmi sudija Ustavnog suda, i mnogi drugi organi koji zahtijevaju dvotrećinsku, odnosno tropetinsku većinu, pući i neće se moći izabrati “, ističe Vukadinović.

Očito da Spajić, koji je slučajno dobio mjesto premijera– kao što je i njegov partijski kolega Jakov Milatović slučajno postao predsjednik, kako kaže Vukadinović, ne poštuje rezultate izbora.

” Tako da je Spajić sada u začaranom krugu, na jednoj strani pritisak SAD-a, na drugoj pritisak Srbije, a na trećoj pritisak svoje partije, gdje postoji velika opasnost, što on ne vidi, kao potpuni amater i neiskusan čovjek da može veoma lako pocijepati partiju na dva dijela. Nije bitno čija će biti većina. Uostalom, simptomatično je da se predsjednik, koji pripada istoj političkoj grupaciji, ne izjašnjava, već kaže da je to stvar premijera i nekih njegovih budućih saradnika u vladi “, navodi Vukadinović.

Čitaj još:   AKSARAY: Ima mrtvih, i na desetine povrijeđenih u prevrtanju autobusa u Turskoj...

Na sjutrašnjoj sjednici Glavnog odbora PES-a, tvrdi, najmanje 7 od 24 poslanika neće glasati za formiranje nove vlade bez koalicije ZBCG.

” Vidjeli smo da i Ujedinjena Crna Gora, i CIVIS, i Alternativa, i Novska lista– a to je 4 ili 5 poslanika– kažu da neće glasati za ovu vladu, neće „satelite DPS“ kako su rekli, ako je rečeno da DPS ne može u vladu. To je 4 ili 5 glasova, uz još neke iz PES- a– i Spajić je na većem iskušenju nego pod pritiskom SAD ili Srbije. Očigledno da, ako je ovako odlučio, da nema DF- a, a da ima manjina, onda je tu dominantan uticaj i pritisak SAD-a “, smatra Vukadinović.

Očigledno je da nekadašnji DF duboko žali za avgustom 2020., jer je tada propustio šansu podlegavši strahu od DPS- a, koji im do danas ne dozvoljava da izgrade autoritet, smatra Vukadinović.

” Ovako su marginalizovani. Taj bivši DF je sa 27 poslanika sada pao na 13. Ne možemo da prebrojavamo što je u PES-u njihovo, a što nije, jer tamo ima ljudi iz drugih plitičkih grupacija. Tako da taj strah od DPS i žeja za revanšizmom i ostrašćenoću skupo ih je koštala. To se vrijeme više ne može vratiti. Danas je na djelu vrijeme iz juna 2023. godine, i na osnovu tih rezultata se treba formirati vlast “, kaže Vukadinović.

Čitaj još:   MILOJKO Spajić: Stan u Beogradu bio bez upotrebne dozvole do 2022. godine, zato je tada upisan na moje ime... (foto, video)

Prema riječima Vukadinovića, svjedočimo borbi između dobrih prijatelja, odnosno predvodnika litija i nasljednika jedinstvenog SNP-a. Pregovori o novoj vladi, stoga, ne ulivaju optimizam da se ona može brzo formirati, iako je potrebna kako bi se vlada u tehničkom mandatu spriječila u urušavanju države, zaključio je Vukadinović.

izvor: gradskiportal.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more