IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŽELJANA Zovko predala amandman: “Crna Gora što prije da riješi pitanje granice sa Hrvatskom i Srbijom”… (foto, video) 

Poslanica Evropskog parlamenta (EP) iz Hrvatske Željana Zovko predala je amandman na nacrt izvještaja o Crnoj Gori kojim poziva da se neriješena pitanja granice sa Srbijom i Hrvatskom zatvore što je prije moguće tokom procesa pristupanja EU. Ona je taj amandman predala na nacrt izvještaja koji je sačinio izvjestilac EP-a za Crnu Goru…

ZAGREB: Hrvatska, Zanimljivosti, vijesti, petak, 04. VIII. 2023… 14: 48… ŽELJANA Zovko predala amandman: “Crna Gora što prije da riješi pitanje granice sa Hrvatskom i Srbijom”… (foto, video) 

“Poziva da Crna Gora preduzme konkretne korake u cilju rješavanja dugotrajnih bilateralnih sporova na konstruktivan i susjedski način, uključujući neriješena pitanja demarkacije granice sa Srbijom i Hrvatskom što je prije moguće tokom procesa pristupanja”, navela je Zovko u amandmanu, prenosi portal RTCG-a. 

Pitanje granice sa Hrvatskom je aktuelno već decenijama, a iako je formirana komisija između Crne Gore i Hrvatske koja je trebalo da se bavi pitanjem granice na Prevlaci, pomaka zasad nema. 

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Nađen mrtav, muškarac u širem centru grada...

Izvještaj o Crnoj Gori trebalo bi pred evropskim poslanicima da se nađe krajem avgusta ili početkom septembra. 

Šezdesetak metara dug bijeli jedrenjak izgrađen je 1933. i od tada do 1991. bio je upisan u flotne liste hrvatskih luka.

Na remont u Crnu Goru otplovio je 1991. godine, ali nije vraćen. 

“Svojatanje tuđe imovine protivno je uobičajenim uzusima, međunarodnom pravu i evropskim vrijednostima za koje se Crna Gora opredijelila”, piše u jučerašnjem saopštenju hrvatskog ministarstva.

Službeni Zagreb je pozvao Podgoricu da prioritetno pristupi bilateralnom rješavanju sudbine tog broda. 

O ovom pitanju, kao i o granici na Prevlaci i procesuiranju odgovornih za ratne zločine govorio je nedavno, u kontekstu hrvatsko-crnogorskih odnosa i premijer Hrvatske Andrej Plenković. 

66666666666665533433320x900

BONUS VIDEO: Crna Gora i BiH riješile pitanje granice

izvor Kodex.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more