IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ukoliko se usvoje izmjene PUP- a: SPC će graditi sedam crkava u Podgorici… (foto)

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije bio je 20. juna u Skupštini Glavnog grada Podgorica, gdje je razgovarao sa predsjednicom gradskog parlamenta Jelenom Borovinić Bojović.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 28. VI. 2022… 19: 58… Ukoliko se usvoje izmjene PUP- a: SPC će graditi sedam crkava u Podgorici… (foto)

Ako se usvoje izmjene Prostornog urbanističkog plana Glavnog grada u Podgorici će Mitropolija crnogorsko primorska graditi sedam crkava na sljedećim lokacijama– City kvart, Doljani, Tološi, Zlatica, Zagorič, Konik i Piperi. To se navodi u odgovorima na primjedbe koje su stigle tokom Javne rasprave o Nacrtu Izmjena i dopuna PUP-a Glavnog grada Popdgorice, koje potpisuje rukovodilac izrade plana Aleksandra Tošić Jokić.

Mitropolija crnogorsko primorska MCP dostavila je 3. aprila ove primjedbe na Nacrt PUP-a Podgorice.

“S obzirom na to da su u proceduri Izmjene i dopune PUP-a Podgorica koristimo mogućnost da damo podatke, predloge i sugestije za 10 lokacija koje su od interesa za nas”, navela je u primjedbama MCP.

MCP traži da se na groblju kod crkve Svetog Đorđa pod Goricom vlasništvo izgradi spomen kapela postradalim od bombardovanja Podgorice.

U prmjedbama MCP navodi da na Koniku planira i izgradnju vjerskog objekta – crkve Svetog Vasilija Ostroškog.

Dalje, MCP traži da se u Donjoj Gorici ucrta spratni objekat od 200 kvadrata u osnovi, za parohijski dom.

“Potrebno je u Donjim Kokotima ucrtati spratni objekat od 150 kvadrata u osnovi, za parohijski dom. Ovim putem želimo da vas obavijestimo da postoji potreba i velika je želja naroda da se na poklonjenoj parceli u Katastarskoj opštini Cerovice, Opštine Podgorica na Listu nepokretnosti 755, i uz volju darodavca, planira izgradnja Sabornog hrama i Parohijskog doma. Stoga vas molimo da nam izađete u susret pri dobavljanju neophodne dokumentacije kako bi ova blagoslovena namjera našla svoju zakonsku potporu i konačno ostvarenje”, navodi se u primjedbama koje je dostavila MCP.

Osim toga MCP traži da se u Tološima na lokaciji na kojoj se “nalaze vidljivi ostaci srednjevjekovne Crkve na lokalitetu Crkvina, ucrta vjerski objekat”.

“Molim Vas da u Četvrtoj podgoričkoj Parohiji koja obuhvata čitav City kvart, Big fashion (Deltu) i sve oko nje Urbanističkim planom ucrtate jedan Hram, ukoliko je to moguće”, piše u jednoj od primjedbi koju je MCP dostavila.

Čitaj još:   POKUŠAJ DA SE SPASI DEZERTER MILORAD: Vučić bi DODIKA da izvuče od rušenja, od Angeli Merkel traži samo jednu stvar!? (foto)

U Mitropoliji crnogorsko primorskoj ističu da na području 13. podgoričke parohije, koja obuhvata tri mjesne zajednice: Doljani, Zlatica i Proleter, odavno postoji potreba za izgradnjom Sabornog Hrama, sa pripadajućim objektima: parohijskim domom od makar 150m2 i vrtićem u sklopu cijelog kompleksa. Anlaizirali smo parcele na području ove parohije i slobodni smo da Vam kandidujemo sljedeće: parcela 3533/1, KO Doljani, vlasništvo Mitropolija crnogorsko primorska, parcela 3544/2, KO Doljani, vlasništvo Mitropolija Crnogorsko-primorska”, piše između ostalog u dokumentu.

Napominje se da su trenutno te parcele u sklopu manastira Zlatica, a manastirski konak bi služio kao parohijski dom.

“Lokacija 9: Crkva – 1213, KO Podgorica II. Sjledeća adekvatna parcela je parcela 1213, KO Podgorica II, južno od stadiona FK Kom prema HDL-u Laković. Ova parcela je površine 28.721,93m2, što je, po našem mišljenju, previše za naše potrebe, te bi Vas molili da se izvrši cijepanje parcele, a našim potrebama je dovoljna i četvrtina ove parcele”, ističu u MCP.

Ta parcela je između bulevara Vilija Branta i Orjenske ulice, u pravcu sjeverozapad-jugoistok.

“Lokacija 10. 1. Planskim dokumentom DUP Zagorič 3- 4– zona 2 – Izmjene I dopune (Sl.List CG-opštinski propisi 19/09), na kat. parceli br, 281/1 KO Podgorica, formirana urbanistička parcela 27 u bloku 3a ( 3a27). Planirana namjena je CDP-centralne djelatnosti – poslovanje.

Navedeno je da centralne djelatnosti podrazumijevaju centralne institucije privrede, uprave, kulture, zdravstva, sporta kao i komercijalne sadržaje tipa: zanatstvo, trgovina, poslovanje, hotelijerstvo, ugostiteljstvo, usluge. Inicijativa za davanje mišljenja i stvaranje planskih uslova za izgradnju vjerskog objekta sa pratećim sadržajima na kat. parceli br.281/1 KO Podgorica II.

Upućujemo inicijativu za izgradnju vjerskog objekta sa pratećim sadržajima ( crkva, parohijski dom, objekat za potrebe crkvene prosvjete, parking I ), na katastarskoj parceli 281/1 KO Podgorica II , koja je u svojini Države Crne Gore, subjekt raspolaganja Vlada Crne Gore, kako je dato u (LN 635)”, glasi posljednja primjedba MCP-a.

Sve primjedbe su, kako se navodi u dokumentu koje potpisuje Tošić Jokić, prihvaćene.

Da MCP planira izgradnju više vjerskih objekata u Podgorici potvrđeno je i na prošlonedjeljnom sastanku predstavnika lokalne vlasti i MCP.

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije bio je 20. juna u Skupštini Glavnog grada Podgorica, gdje je razgovarao sa predsjednicom gradskog parlamenta Jelenom Borovinić Bojović.

Čitaj još:   Masovna tuča u SJENICI: Jedan od učesnika u bjekstvu, policija traga za njim... (foto

Glavna tema razgovora, kako je tada saopšteno iz Glavnog grada, bilo je stvaranje pretpostavki za uređenje prostora oko Sabornog hrama Hrtistovog vaskrsenja koji bi, kako su naveli, trebalo da dobije savremen izgled sa mnogo zelenila, fontana i urbanog mobilijara, uz konzervaciju postojećeg starog groblja.

Sagovornici su razgovarali i o stvaranju potrebnih uslova da se pristupi projektu sanacije i uređenja starog groblja pored Crkve Svetog Đorđa pod Goricom, a razmatrane su i mogućnosti za gradnju hramova u još nekim djelovima šire teritorije grada gdje postoji interesovanje vjernika.

“Mitropolija crnogorsko-primorska i Glavni grad Podgorica preduzeće potrebne korake kako bi se u narednom periodu riješila preostala međusobna imovinsko- pravna pitanja i stvorile urbanističke pretpostavke da se prostor oko hramova u užem gradskom jezgru privede namjeni da bi svojom funkcijom i estetikom zadovoljio potrebe ne samo vjernika, nego i svih grđana, dogovoreno je na sastanku koji je danas održan u Skupštini Glavnog grada”, saopšteno je tada iz Glavnog grada.

Prošle godine uoči lokalnih izbora Jelena Borovinić Bojović, kao nosilac liste Demokratskog fronta je u jednom od predizbornih spotova najavila izgradnju manastira u centru Podgorice, na Sastavcima (Aleksandra Obradović)

Izvor CdM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more