Recent Posts

TREBA Izbjegavajte zeleni i proklijali krompir jer može biti jako otrovan

TREBA Izbjegavajte zeleni i proklijali krompir jer može biti jako otrovan

SVAKAKO DA TREBA Krompir koji poprimi zelenu boju ili počne klijati zbog predugog skladištenja ili zato što nije čuvan u prikladnim uslovima može biti opasan za zdravlje…

ISTANBUL: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Zanimljivosti- Magazin”: petak– 19. 05. 2018. 00: 02- TREBA Izbjegavajte zeleni i proklijali krompir jer može biti jako otrovan

Krompir sadrži solanin, otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru, navodi njemački Savezni institut za procjenu rizika.

Solanin ne samo da mijenja okus krompira nego je i opasan za zdravlje.

Solanin je toksični glikoalkaloid is krumpira, ali i drugog povrća kao što je patlidžan i rajčica koji se nalazi u i ispod kožice. On ima funkciju da biljku zaštiti od nametnika, dakle ima antifungicidno i antipesticidno djelovanje. Solanina ima i u svim ostalim dijelovima biljke.
 
Najveći dio tog alkaloida skine se guljenjem krumpira zbog čega nema nikakve opasnosti za zdravlje, ali npr. kada se u vrijeme nestašice hrane (tijekom rata) koristila i zelena masa krumpira, intoksikacije nisu bile rijetka pojava. Mogu se otrovati i svinje ako im se za prehranu daju lupine koje nisu dovoljno prokuhane.

U slučaju previše konzumiranja solanina mogu se javiti tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja.

Institut savjetuje da se zbog toga izbjegava konzumacija jako zelenog, proklijalog ili smežuranog krompira. Međutim, krompiru koji nije jako zahvaćen tim promjenama mogu se odstraniti klice i zeleni dijelovi i nakon toga se može sigurno konzumirati.

Tokom historije događala su trovanja solaninom. Jedno od velikih trovanja dogodio se u južnom Londonu kada je 78 učenika konzumiralo kuhani krumpir koji je očito zbog nekog razloga sadržavao visoku konvcentraciju solanina. Znakovi trovanja su se pojavili nakon 14 sati, ali su bili vrlo dramatični (povraćanje, preznojavanje, drhtanje, jaka glavobolja, proljev, grčevi). Neki su dječaci danima poslije halucinirali. Očito, iluzija je da se kuhanjem krumpira problem solanina može učinkovito riješiti, a takvih otrovanja nažalost bilo je još.
 
Kako izbjeći trovanje solaninom?
Ako je krumpir gorak (svi alkaloidi su uglavnom gorki) znak je da solanina ima dovoljno da izazove trovanje. Ima još jedan znak raspoznavanja, nikad ne treba jesti krumpir koji je zelen ispod kožice.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net