Recent Posts

Auto- put Sarajevo- BG najvažniji- “prsten” neophodan BALKANU

Auto- put Sarajevo- BG najvažniji- “prsten” neophodan BALKANU

Izgradnja auto- puta Sarajevo- Beograd predstavlja jedan od najznačajnijih razvojnih projekata na unutrašnjem i regionalnom planu a ima važnost za cjeli Balkan…

ISTANBUL, SARAJEVO, BEOGRAD– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa- Ekonomija- Putovanja- Magazin” 17. 05. 2018. 00: 02…Auto- put Sarajevo- BG najvažniji- “prsten” neophodan za BALKAN

Auto- put Sarajevo- BG Bi trebalo da doprinese povezivanju privrednih/poslovnih zona koje gravitiraju trasi auto-puta te daljoj afirmaciji i unapređenju prekogranične saradnje.

To je istaknuto u Sarajevu povodom održavanja Poslovnog foruma o temi „Razvojni koridori i privredne zone od regionalnog značaja: Auto-put Sarajevo-Beograd“, koji su organizovali Privredna komora Federacije BiH i Regionalno udruženje prostornih planera za istraživanje, razvoj i prekograničnu saradnju zapadnog Balkana (RUPP), u partnerstvu s Ministarstvom komunikacija i prometa BiH.

Učesnici skupa razmatraju elemente prostornog planiranja u kontekstu pravovremenog izdavanja odobrenja za gradnju, kao i različite aspekte koji se odnose na značaj spomenutog infrastrukturnog projekta za povezivanje konkretnih privrednih zona, poboljšanje ukupnog poslovnog ambijenta i dalje investiranje.

Kako je uoči održavanja foruma istakao predsednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, privredni razvoj Bosne i Hercegovine bazira se, između ostalog, na razvoju regionalne saradnje, pri čemu ‘prsten’ auto-puta Sarajevo-Beograd-Sarajevo čini jedan od neophodnih preduslova, preneo je Radio Sarajevo.

“Postoje privredne zone koje gravitiraju tom prstenu i one takvim povezivanjem postaju ineresentnije za ulaganja budućih investitora”, kazao je novinarima Jašarspahić, podsećajući kako se, posmatrano na unutrašnjem planu, radi o privrednim zonama u okolini Sarajeva, Tuzle, Zenice, Goražda, kao i onima koje se nalaze na prostoru RS.

Predsednik Regionalnog udruženja prostornih planera zapadnog Balkana Šaćir Šošević istakao je važnost pravovremene i adekvatne pripreme za izgradnju buduće saobraćajnice, uključujući, pje svega, svojevrsnu inventarizaciju i izradu prostorno-planske dokumentacije, a imajući u vidu neefikasnost sistema u BiH kada se radi o osiguranju različitih saglasnosti i odobrenja za građenje.

Nužno je, kako je naglasio, učiniti kvalitativne pomake uz odgovarajuće usaglašavanje, izmene i dopune prostornih planova, kako bi nadležni organi imali kvalitetnu podlogu za realizaciju vlastitog dela posla u skladu s planiranom dinamikom.

Na značaj izgradnje savremene saobraćajnice ukazao je i pomoćnik ministarke prostornog uređenja, građenja i ekologije RS Dragan Jevtić, podsetvši da je prevashodni cilj sarajevskog, kao i prethodnog sastanka u Tuzli – predstavljanje planskih rešenja u entitetskim prostornim planovima i privrednih zona koje povezuje trasa budućeg autoputa.

“Drago mi je da je, napokon, struka počela da govori o planskim rešenjima i koridorima”,kazao je Jevtić, navodeći da je potrebno predstaviti i ‘ukrstiti’ entitetska planska rešenja, kako bi se finalizovali zajednički zaključci o tome u kom pravcu treba dalje ići.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net