Recent Posts

SARAJEVO: Top sa Žute tabije, označio početak mjeseca ramazana

SARAJEVO: Top sa Žute tabije, označio početak mjeseca ramazana

Tradicionalnim pucnjem iz topa u 20:11 sati sa sarajevske Žute tabije ozvaničen je početak mjeseca ramazana… Veliki broj vjernika prisustvovao je prvom ovogodišnjem teravih- namazu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu

SARAJEVO– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Kultura- Magazin” 16. 05. 2018. 07: 52… SARAJEVO: Top sa Žute tabije, označio početak mjeseca ramazana

Tradicionalnim pucnjem iz topa u 20:11 sati sa sarajevske Žute tabije ozvaničen je početak mjeseca ramazana…

Muslimani u Bosni i Hercegovini, kao i u ostalim balkanskim zemljama klanjali su prvi teravih- namaz, te su na taj način obilježili početak mubarek mjeseca ramazana

Ramazanski top posljednjih godina je postao istinska atrakcija, kako za Sarajlije, tako i za brojne turiste.

Ove godine događaj su uveličala i brojna djeca koja su, noseći balone u rukama, uživala zajedno s ostalima koji su pratili tradicionalno pucanje iz topa.

Prvi dan posta ovogodišnjeg mjeseca ramazana je u srijedu, 16. maja, a prvi teravih-namaz, zajednička noćna molitva muslimana karakteristična za mjesec posta, bit će klanjana u utorak.

Zbog prisustva mnoštva vjernika, veliki broj njih je namaz klanjao u haremu Begove džamije.

Prvi teravih-namaz klanjan je večeras i u brojnim džamijama BiH i cijeloga regiona, nakon kojeg, nekoliko sati poslije nastupa prvi dan posta.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Uprava za vjerske poslove, obavjestila je vjernike da je prvi dan posta ovogodišnjeg mjeseca ramazana, po takvimu Rijaseta IZ u BiH, u srijedu, 16. maja 2018. godine, a da će se prvi teravih-namaz klanjati u utorak, 15. maja 2018. godine.

“Uprava koristi priliku da svim vjernicima i vjernicama, čestita nastupajući mubarek mjesec ramazan sa željom da ga isposte u Božijem rizaluku (zadovoljstvu), porodičnoj sreći i džematskoj solidarnosti”, objavljeno je na stranici Rijaseta.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net