Recent Posts

MEKTIĆ O POTEZIMA VUČIĆA: Raspušta centre za migrante a moguće i zatvaranje granice BiH

MEKTIĆ O POTEZIMA VUČIĆA: Raspušta centre za migrante a moguće i zatvaranje granice BiH

VUČIĆ ne isključuje da će migranti biti prisilno prebacivani u centre napominjući da postoji mogućnost da im se promijeni status azilanta– ilegalnog migranta, te ograničiti kretanje i stavljanje pod katanac i nadzor…

BEOGRAD– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Crna Hronika- Putovanja- Evropa- Magazin” 16. 05. 2018. 09: 52… MEKTIĆ O POTEZIMA VUČIĆA: Raspušta centre za migrante a moguće i zatvaranje granice BiH

SARAJEVO Savjet ministara usvojio je danas nacrt informacije sa prijedlogom mjera koje treba da budu hitno preduzete sa fokusom na nezakonite migrante i propusnost granice, kojom se, kako je pojasnio ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, predviđa i mogućnost zatvaranja granice BiH.

Dragan Mektić je ocijenio da se u okruženju stvara atmosfera da BiH na neki način bude žrtva migrantske krize, da neke države na putu balkanske rute olako prilaze ovom problemu i puštaju migrante da dolaze do BiH.

Mektić je pozvao sve institucije i nivoe vlasti u BiH da se uključe u rješavanje ovog problema, da se ne bi dozvolilo da BiH postane prostor u kojem će se koncentrisati veliki broj migranata bez ikakvog rješenja.

Usvojili smo nacrt ovog plana. Vjerovatno je da će biti i nekih korekcija u samom planu, ali je suština u tome da ćemo se isključivo fokusirati na granicu, odnosno mogućnost njenog zatvaranja- rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je dodao da ima informaciju da je Srbija ovih dana raspustila svoje imigracione centre, da veliki broj tih migranata luta regionom, te očekuje da će migranti u većem broju da krenu prema BiH, a da se oni koji su već u BiH koncentrišu prema Sarajevu.

-Problem moramo rješavati u koordinaciji i na svim nivoima zajedničkim naporima- naveo je Mektić i naglasio da BiH neće dozvoliti da bude žrtva neodgovornog ponašanja bilo koje zemlje kada je riječ o problemu migrantske krize.

-Ako ne bude korektne saradnje, ići ćemo dotle da sve usmjerimo na zatvaranje naše granice- poručio je Mektić.

On je pojasnio da to znači uključivanje svih kapaciteta koji su na raspolaganju i u skladu sa zakonom, ali istovremeno će se ići i sa porukom prema Evropskoj uniji, jer je, kako je ocijenio, riječ o problemu koji nije isključivo u vlasništvu regiona ili BiH, već upravo EU.

-Ovaj problem ni na koji način ne treba da se reflektuje na bilo koju zemlju u regionu. Ovdje je namjera da ti ljudi dođu do EU i mi smo žrtva u tim njihovim nastojanjima. EU se mora izjasniti o tom problemu jer on počinje iz Grčke, odnosno, EU- istakao je Mektić.

Mektić je rekao da će se raditi na jačanju kapaciteta institucija BiH, kako Granične policije, tako i Službe za poslove sa strancima.

Kad je riječ o zbrinjavanju postojećih migranata u BiH, Mektić je naglasio da je dogovoreno uklanjanje šatorskog naselja iz Sarajeva, te obezbjeđivanje takvih kapaciteta da se onemogući migrantima da borave u parkovima i na ulicama gradova, već u centru koji je za to namijenjen.

-Migranti će morati da se sklone sa ulica i parkova. Mi ćemo im obezbijediti uslove u skladu sa međunarodnim standardima. Pružićemo im sve uslove – hrana, higijena i medicinsko zbrinjavanje i oni će morati u taj smještaj. Ne mogu oni u našoj zemlji odlučivati gdje će i kako boraviti- rekao je ministar bezbjednosti…

IZVOR agencije / iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net