Recent Posts

Dolazi nam najsvetiji mjesec Ramazan: U utorak se klanja prva teravija

Dolazi nam najsvetiji mjesec ramazan: U utorak se klanja prva teravija

Za 5 dana počinje sveti mjesec , odnosno u utorak 16. maja muslimani će zapostiti prvi dan ramazana, koji će i ove godine unijeti posebnu atmosferu u domove i gradove. Ramazan je za muslimane sveti mjesec jer je u njemu počela objava Kur’ana, u mubarek noći Kadra. Deveti je mjesec hidžretske godine i mjesec posta i pojačanog ibadeta.

Muslimani širom svijeta ramazan doživljavaju kao poseban mjesec.

Od njih se, također, očekuje da što vjernije slijede učenje poslanika Muhammeda, a. s, što uključuje i nastojanje oko boljih međuljudskih odnosa, a važnost se pridaje čistoći misli i djela.

Post je stroga obaveza za svakog, kako se navodi, “punoljetnog, pametnog i zdravog muslimana i muslimanku”. Ramazanski post je najveća vjerska obaveza, pa ako se propusti na vrijeme ispostiti, obavezno je naknadno napostiti.

Bosanski su muslimani stoljećima uz ramazan razvili nekoliko svojih običaja. Veliki se značaj pridaje čistoći kuće, mahale i naselja. Prije nastupanja ramazana čiste se džamije i mesdžidi, uređuje džamijsko dvorište, čiste mahale i ulice, temeljito se sređuju i kuće.

Za vrijeme ramazana islamskim je vjernicima od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pića (uključujući i vodu), te se*sualni odnosi i pušenje duhana.

Post kvare i laž, psovka, ogovaranje, kleveta i strastven pogled. Ako se nešto u zaboravu pojede ili popije, to ne kvari post, uz uvjet da vjernik s time prestane čim se prisjeti da posti.

Dugo se zadržala tradicija pucanja topova s gradskih zidina koji su oglašavali vrijeme sehura (objed kojim počinje post) i iftara (objed kojim se post završava).

Uz ramazan se pripremaju jela specifična za ovaj mjesec, a somuni su sastavni dio običaja vezanih za mjesec posta. Od jela treba spomenuti topu, kulak-čorbu, šehrija-čorbu, sitni ćevap, čimbur na mesu, ćerviš, polagani burek, presnac, bamju, a od slatkih kadaif, slatki čimbur, ružice, rešediju i druge.

Nakon obavljenog iftara, popije se kafa i džematlije odlaze na teravih-namaz (ramazanska molitva, op. pr.) u najbližu džamiju. Čak i oni koji rijetko posjećuju džamije, tokom ramazana uglavnom redovno idu na teravije.

Post nije samo post od jela i pića, već pokušaj oplemenjivanja ljudskih karaktera i osobnosti dodatnom strpljivošću, mirotvorstvom, suosjećajnošću i dr.

izvor: agencija i http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net