Recent Posts

TREBA ZNATI OVO JE 11 stvari koje biste trebali izbrisati sa Facebooka

TREBA ZNATI OVO JE 11 stvari koje biste trebali izbrisati sa Facebooka

Pripazite što objavljujete… TREBA ZNATI OVOJe li zaista potrebno na Facebooku objavljivati slike djece i članova obitelji koji ni ne znaju da smo sadržaj objavili???

ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Zabava- Evropa – Magazin” 22. 04. 2018. 00: 22- TREBA ZNATI OVO JE 11 stvari koje biste trebali izbrisati sa Facebooka

Tko još nije čuo o opasnostima Facebooka? Najveća društvena mreža na svijetu broji milijune korisnika koji svakodnevno objavljuju sadržaj i informacije koje bi se mogle pokazati opasnima…

Postoje tvrdnje da su se podaci prikupljeni preko Facebooka nedozvoljeno koristili u predsjedničkim kampanjama, pa se tako smatra da se i dalje koriste u svrhe u koje ne bi trebali. Jednom kad nešto objavimo na internetu, tome može pristupiti svatko. Upravo zato, najbolje je da pazimo što i koliko odajemo o sebi…

Sljedećih će vam nekoliko točaka pomoći da bolje zaštitite podatke koje objavljujete. Ovo bi trebalo što prije izbrisati s Facebooka:

1. Datum rođenja – lako se može povezati s vašom adresom, što omogućuje pristup i vašim bankovnim podacima.

2. Broj telefona – najbolji način da si priskrbite osobu koja će vas pratiti i maltretirati je objavom broja telefona na mreži gdje ga doslovno svatko može naći.

3. Većinu vaših “prijatelja” – profesorica Robin Dunbar s Oxforda tvrdi da osoba može održavati normalnu vezu s oko 150 ljudi. U tu brojsku spadaju naši prijatelji, obitelj i poznanici. Sve više od toga osobe su s kojima uopće ne komuniciramo, a “prijateljujemo” s njima na Facebooku samo kako bismo zadovoljili potrebu za predvladavanjem neke vrste emocionalne krize (potrebe za lajkovima, komentarima…)

4. Slike naše djece i članova obitelji – postavite si pitanje: kakvu vrstu informacija će djeca jednog dana na internetu željeti pronaći o sebi? Hoće li im biti drago vidjeti sve ono što ste objavljivali bez njihova pristanka?

5. Kamo dijete ili član obitelji ide u školu – time doslovno omogućavate svakoj potencijalno opasnoj osobi da ga nađe čim izađe na ulicu.

6. Lokacija – ima li što blesavije od toga? Lijepo se locirate na plaži u Splitu, pa svi koji se time bave znaju da trenutno nema nikoga u vašem stanu u Zagrebu…Treba li reći išta drugo?

7. Vašeg šefa – ako na Facebooku objavljujete išta što bi moglo ugroziti vaše radno mjesto (od vrijeđanja posla, kolega i nadređenih do vikenda provedenih u pijančevanju), trebate li zaista tamo i vašeg šefa koji sve to može vidjeti?

8. Kada i kamo idete na godišnji – slično kao i točka broj 6. Slike s godišnjeg ili putovanja povećavaju šanse da budete opljačkani dok vas nema kod kuće.

9. Status veze – možda najdjetinjastiji od svih podataka. Zabilježite samo važne događaje, poput vjenčanja, ali prečesto mijenjanje statusa iz “samac” u “u vezi”, nije baš najpametnija stvar na svijetu. Osim ako baš volite dramatizirati, ali i pritom zapamtite: šef vas gleda.

10. Podaci o bankovnim karticama -zašto bi netko imao potrebu objavljivati takvu vrstu poadataka, nikad nam neće biti jasno. Ali ipak ćemo spomenuti da nikako to ne radite. Za svaki slučaj.

11. Slike putovnice – slično kao i s bankovnim podacima. Na putovnici se nalaze podaci koji mogu biti ukradeni i iskorišteni za krađu identiteta…

(iBalkan.net / Agencije)

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net