Recent Posts

DIPLOMATSKI RAT: SRPSKOM MINISTRU ZABRANJEN ULAZAK U HRVATSKU

DIPLOMATSKI RAT: SRPSKOM MINISTRU ZABRANJEN ULAZAK U HRVATSKU

Persona non grata: Zvanični Zagreb srpskog ministra odbrane proglasio nepoželjnim jer je rekao da o njegovoj posjeti Jasenovcu odlučuju on i vrhovni komandant Srbije Vučić, a ne hrvatski ministri…

ZAGREB, BEOGRAD– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa– Magazin” 22. 04. 2018. 11: 52- DIPLOMATSKI RAT: SRPSKOM MINISTRU ZABRANJEN ULAZAK U HRVATSKU

MINISTARSTVO vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske danas je notom koja je upućena Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu osudilo današnju izjavu ministra obrane Republike Srbije Aleksandra Vulina u kojoj tvrdi da o njegovom dolasku u Republiku Hrvatsku ”može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri”.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u noti podsjetilo da je Republika Hrvatska suverena država, članica Europske unije i NATO-a, u kojoj o ulasku stranaca odlučuju isključivo nadležne hrvatske institucije, u skladu s hrvatskim zakonima.

I premijer Hrvatske Andrej Plenković izneo je sličan stav.

– Što se tiče najavljenog dolaska ministra Vulina u Hrvatsku, očekujemo da svako onaj ko dolazi poštuje hrvatsku državu, a on je tokom svojih boravaka davao neprimerene i uvredljive izjave i nismo sigurni da je to u ovom trenutku najbolje rešenje – rekao je on u odgovoru na pitanje novinara o mogućem dolasku Vulina u Mlaku kod Jasenovca na osvJeštanje hrama SPC.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin u prilično oštrom tonu odgovorio je da odluku o njegovom dolasku mogu da donesu on i Aleksandar Vučić, predsJednik Srbije, a ne hrvatski ministri!!!

– Ne znam odakle ministrima hrvatske vlade ideja da bih ja došao u Jasenovac u vrijeme kad hrvatska vlada tamo polaže vijence. Došao ja ili ne, istina o Jasenovcu i jasenovačkom genocidu će ostati. I istina da se u Jasenovac vratila tabla sa oznakom „Za dom spremni“, istina o genocidu i ubistvima Srba, Jevreja i Roma će ostati, i niko zbog mog dolaska ili nedolaska neće moći da kaže da te istine nema – kazao je Vulin, kao i da tog dana kad se održava komemoracija hrvatske vlade tamo neće biti nijednog Srbina, Jevrejina ni Roma, zato što sva srpska, jevrejska i romska udruženja protestuju zbog politike nekažnjenog povratka ustaštva u Hrvatsku.

– Naravno da na taj dan ja ne bih bio u Jasenovcu. Da li ću doći u Mlaku, u obnovljenu srpsku crkvu, tamo gdje se nalaze Srbi, tamo gdje se nalaze potomci žrtava Jasenovca, odlučiću ja i o tome može da odluči vrhovni komandant Vojske Republike Srbije Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri – poručio je srpski ministar odbrane.

Vulin je sutra trebao doći u mjesto Velika Mlaka, udaljeno 12 kilometara od Jasenovca. Velika Mlaka bila je dio kompleksa logora Jasenovac, a tamo se sutra očekuje paralelna liturgija za žrtve Jasenovca.

Andrej Plenković danas je izjavio, komentirajući mogući dolazak srpskog ministra Aleksandra Vulina u nedjelju na područje Jasenovca, da to ne bi bilo dobro rješenje zbog njegovih ranijih neprihvatljivih izjava.

(iBalkan.net / Agencije)

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net