Recent Posts

SARAJEVO: SNSD i HDZBiH nisu uspjeli “oboriti” zakon…

SARAJEVO: SNSD i HDZBiH nisu uspjeli “oboriti” zakon…

Članovi Zastupničkog doma PSBiH, u drugom krugu glasanja usvojili su izmjene Zakona o krivičnom postupku koje je predložio zastupnik Amir Fazlić. Ove izmjene su usvojene po hitnoj proceduri, tako da će biti upućene u Dom naroda na konačno usvajanje…

SARAJEVO– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa- Ekonomija- Magazin” 19. 04. 2018. 08: 42- SARAJEVO: SNSD i HDZBiH nisu uspjeli “oboriti” zakon…

UPRAVO Za ovaj prijedlog glasala su 22 zastupnika, 12 ih je bilo protiv, a suzdržanih četiri. Protiv ovog zakona glasali su zastupnici SNSD-a i HDZBiH. S obzirom na to da se glasalo u drugom krugu glasanja, za “obaranje” ovog zakona bilo je potrebno da protiv njega budu dvije trećine zastupnika iz nekog od entiteta, odnosno 10 iz RS-a, ili 15 iz FBiH. Kako taj uvjet nije bio ispunjen, predložene izmjene su usvojene.

Međutim, uz isti rezultat glasanja nije usvojen prijedlog Fazlićevog zaključka kojim se od Doma naroda traži da se o ovim izmjenama također raspravlja po hitnoj proceduri. Drugi krug glasanja o ovom zaključku je odgođen za narednu sjednicu.

O prijedlogu izmjena istog zakona Nikole Lovrinovića se nije ni glasalo jer je upućen u redovnu proceduru i o njemu će se naknadno raspravljati.

Vrijedi spomenuti da su zastupnici većinom glasova odbili izmjene zakona o visokom obrazovanju i o sportu, koje je predložio zastupnik SBB-a Mirsad Đonlagić.

Podršku zastupnika nisu dobile dopune Zakona o prekršajima, kao ni izmjene i dopune Zakona o radu u institucijama BiH, oba predložena od Vijeća ministara BiH u drugom čitanju, jer nije bilo dovoljno glasova iz bh. entiteta RS.

Također, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH, kojeg je predložilo Vijeće ministara BiH, u prvom čitanju nije dobio podršku jer nije bilo entitetske većine iz RS-a, a Kolegij će se naknadno usaglašavati o sva tri zakona.

Obustavljen je zakonodavni postupak za dopune Zakona o sportu u BiH, koje je predložio zastupnik Mirsad Đonlagić zbog dvostrukog negativnog mišljenja Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma.

Za Prijedlog zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, kojeg je također predložio Đonlagić, zatraženo je novo mišljenje Ustavnopravne komisije čije je prvobitno mišljenje bilo negativno.

Usvojen je Prijedlog državne strategije nadzora nad opojnim drogama, sprečavanja i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u Bosni i Hercegovini, za period od 2018. do 2023. godine, što je prijedlog Vijeća ministara BiH.

Opći ciljevi Strategije su, između ostalih, očuvanje i unapređenje zdravlja stanovništva, sprečavanje i smanjivanje zloupotrebe opojnih droga i drugih sredstava ovisnosti, posebno među djecom i mladima te smanjivanje dostupnosti droga na svim nivoima.

Strategiju, koju je predložilo Ministarstvo sigurnosti, izradila je radna grupa u kojoj su bili predstavnici institucija iz oblasti zdravstva, obrazovanja, pravde, policijskih agencija, nevladinih i međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

DAKLE Zastupnici su dali saglasnot za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma od kojih se jedan odnosi na Prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici u iznosu od 13.016.696 eura (investicije) i 500.000 eura (prateće mjere).

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net