Recent Posts

ISTANBUL Samit “Muslimanskih manjina u svijetu”, jačati saradnju, prijateljstvo, komunikaciju…

ISTANBUL Samit “Muslimanskih manjina u svijetu”, jačati saradnju, prijateljstvo, komunikaciju…

Na samitu u gradu na Bosforu koji je trajao od 16. do 19. aprila učestvovalo je 211 predstavnika iz 103 zemlje sirom planete…

ISTANBUL- objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus- Ekonomija- Magazin” 19. 04. 2018. 16: 52- ISTANBUL Samit “Muslimanskih manjina u svijetu”, jačati saradnju, prijateljstvo, komunikaciju…

Muslimanske manjine širom svijeta, prije svega bi trebale jačati saradnju, prijateljstvo, komunikaciju i solidarnost prvenstveno unutar zajednice, kao i razviti strategije i  konsultativne metode za postizanje zajedničkog rješenja.

U gradu na Bosfora istaknuto je kako svi muslimani trebaju izbjegavati riječi, shvatanja i postupke koji narušavaju jedinstvo i zajedništvo, mir i koji su uzrok smutnji i nesloge.

Na samitu koji je trajao od 16. do 19. aprila učestvovalo je 211 predstavnika iz 103 zemlje. Na kraju samita, na kojem su govorili i istaknuti turski zvaničnici, među njima predsjednik Recep Tayyip Erdogan i premijer Binali Yildirim, donesena je zajednička izjava.

Osim o problemima muslimanskih manjina i prijedlozima rješenja, razgovarano je i o njihovim osnovnim pravima, slobodama i mogućnostima saradnje.

Tokom niza konferencija i panela organiziranih u sklopu Samita, istaknuto je kako se svijet u posljednja dva stoljeća suočio s brzim i velikim promjenama, a da su kolonijalističke i okupatorske politike imperijalizama osudile veliki dio populacije na glad i siromaštvo.

Ukazano je i na probleme rasizma, ksenofobije, diskriminacije, islamofobije zbog čega se zanemaruju ljudske vrijednosti, čast, moral i savjest.

Rečeno je i kako ovakva situacija umanjuje nadu u čovječanstvo i budućnost.

Istaknuto je kako su područja djelovanja i sloboda muslimana, naročito manjina, sve uža, a prava sve manja. Osim toga, društvene i kulturne organizacije postaju neefikasne. Svako ima veliku dužnost kako bi se ovakva situacija promijenila.

Uprava za vjerske poslove Republike Turske namjerava napraviti rješenja koja će ukazati na osnovne probleme muslimanskih zajednica, ali i čitavog čovječanstva, doprinijeti izgradnji boljeg svijeta i biti temelj zajedničkih akcionih planova.

U zajedničkoj izjavi podsjeća se kako su slični samiti organizirani na nekoliko kontinenata i da je istanbulski njihov nastavak.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net