Recent Posts

Sada podižete glasove, a civile u Siriji ubijaju sedam godina

Danas svi turski mediji prenijeli su izjavu Predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana kako se  u slučaju napada SAD-a, Francuske i Velike Britanije na postrojenja hemijskog oružja u Siriji još jednom pokazalo da se problem u Siriji ne može riješiti takvim trenutnim mjerama.Predsjednik Erdogan je istakao da se u Siriji više ne mogu činiti nikakvi koraci u kojima nije prisutna i Turska.

On je podsjetio da je o situaciji u Siriji razgovarao s liderima Rusije, Francuske i Velike Britanije, a  da mu je namjera bila da razgovara o konkretnim mjerama kojima bi se okončala kriza u Siriji. Erdogan je također podsjetio da je Turska ta koja je zbrinula 3,5 miliona sirijskih izbjeglica, a da se zapadne zemlje oglušuju o njegove pozive da zajednički osiguraju da ti ljudi žive u boljim uvjetima.

“Rekli smo i danas kažemo da smo protiv svih terorističkih organizacija u Siriji. Rekli smo neka stane ubijanje žena, djece i nevinih civila u Siriji. Za rješavanje političke krize smo rekli da se mora sjesti i razgovarati sa sirijskom opozicijom koja predstavlja narod te zemlje. Rekli smo da se uspostave sigurne zone i da se milioni sirijskih izbjeglica zbrinu u njihovoj domovini“, kazao je Erdogan i ponovio da bi se gradovi u Siriji mogli izgraditi novcem koji se troši za bombe, rakete, oružje i municiju koja se koristi u napadima na sirijski narod.

Ukazujući na povratak 160.000 sirijskih izbjeglica u regije oslobođene u operaciji “Štit Eufrata“ koju su turske snage izvele prošle godine, Erdogan je kazao da će i u oslobođeni Afrin biti vraćeno najmanje 200.000 izbjeglica.

“Ovi što sad pozivaju Tursku da napusti Siriju su uznemireni jer znaju da tamo gdje ima Turske ne može biti terorizma, već samo mir i prosperitet. Kad nema terorizma ne mogu im se poklopiti računice. Oni koji preko Sirije svode račune, ustvari svode račune za naftu, a i tu igru će Turska pokvariti. Zajedno sa sirijskim narodom ćemo obnoviti tu zemlju“, poručio je na kraju Erdogan.

Premijer Republike Turske Binali Yildirim je vojnu intervenciju Sjedinjenih Američkih Država , Velike Britanije i Francuske u Siriji ocijenio pozitivnom, no poručio je kako je za održiv mir je potrebno učiniti mnogo više .Sada podižete glasove, a civile u Siriji ubijaju sedam godina-rekao je Binali

Turski premijer je iznio i kritike na račun pojedinih zemlja, kojima, kako je rekao, humanost pada na pamet samo kada se radi o hemijskom oružju, a civile u Siriji ubijaju već sedam godina.

“U posljednjih nekoliko dana podli režim u Siriji hemijskim oružjem je ubio djecu, nevine ljude. Odjednom zemlje koje sebe vide kao savjest čovječanstva podižu svoje glasove. U Siriji već sedam godina ubijaju ljude, divljaštvo se nastavlja, da li vam humanost pada na pamet samo kada je u pitanju hemijsko oružje. Gdje ste bili do danas”, upitao je Yildirim.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net