Recent Posts

PREKRASNA HALIMA ADEN MODEL S HIDŽABOM PRVI PUT U HISTORIJI KRASI NASLOVNICU VOGUEA

Prekrasna Halima Aden MODEL S HIDŽABOM PRVI PUT U HISTORIJI krasi NASLOVNICU VOGUEA

Po prvi put u historiji, na naslovnici najpoznatijeg modnog magazina u svijetu, nalazi se model s hidžabom, prenose mediji.

Prekrasna Halima Aden krasi naslovnicu Vogue Arabia u crno-bijeloj haljini koja se idealno slaže s crno-bijelim hidžabom.

Osim 20-godišnje Halime Aden, na naslovnici majskog izdanja nalazi se još osam žena. Halima je tako postala prva žena s hidžabom koja se nalazi na naslovnici Voguea od njegovog osnivanja 1916. godine.

Halima je u centar pažnje došla nakon nošenja revije Kanye Westove Yeezy Season 5, na kojoj je također po pisti šetala glave pokrivene hidžabom u februaru.

Manekenka je svoju sreću i ponos podijelila i na vlastitom Instagram profilu uz komentar: ” Taj nevjerovatan i sanjiv trenutak kada se vidiš na naslovnici Voguea! Neopisivo sam zahvalna na prilici da krasim junsku naslovnicu”.

Osim 20-godišnje Halime Aden, na naslovnici majskog izdanja još je osam žena. Halima je tako postala prva žena s hidžabom koja se nalazi na naslovnici “Voguea” od njegovog osnivanja 1916. godine.

Na naslovnici su i: Adut Akech, Radhika Nair, Yoon Young Bae, Faretta, Fran Summers, Vittoria Ceretti, Paloma Elsesser i Selena Forrest. Aden i Akech imaju zajedničku historiju jer su obje rođene u izbjegličkom logoru Kakuma u Keniji.

Popularni magazin već dugo je na meti kritika zbog nedostatka raznolikosti, a u aprilu prošle godine objavljeno je da će ulogu urednika prvi put preuzeti muškarac Edward Enninful. Međutim, već u januaru ove godine “Vogue” kritiziran je zbog naslovnice na kojoj se nalaze Nicole Kidman i Margot Robbie.

Podsjećamo, Halima Aden se i prošle godine našla na naslovnici junskog arapskog izdanja poznatog modnog časopisa.

Devetnaestogodišnja Halima Aden ušla je u historiju kao prva manekenka koja je na izboru za miss nosila hidžab i burkini, te kao prvi IMG model koji nosi hidžab, učestvuje na Fashion Weeku itd.

Ova mlada Somalijka došla je sa svojom porodicom iz izbjegličkog kampa iz Kenije sa sedam godina.

Već ranije je rušila predrasude o hidžabu kada je u srednjoj školi proglašena za “kraljicu ljepote”.

Sada studira na univerzitetu u St. Cloudu u Minessoti.

Reakcije na naslovnicu su iznimno pozitivne iz svih dijelova svijeta, a Vogue je još jednom pokazao kako se na elegantan način boriti protiv predrasuda.

izvor: agencije i http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net