Recent Posts

INCIDENT: DODIK ODBIO DA SE RUKUJE SA AMERIČKOM AMBASADORKOM  

incident: Dodik odbio da se rukuje sa američkom ambasadorkom

Kao i prošle godine, Dodik je “preskočio” američku ambasadorku tokom rukovanja s diplomatskim predstavnicima akreditovanim u BiH.

Tokom obeležavanja Dana sećanja na žrtve ustaških zločina u Donjoj Gradini, Milorad Dodik je, kao i na prošlogodišnjoj komemoraciji, tokom rukovanja s diplomatama “preskočio” ambasadorku SAD.

U Donjoj Gradini  je obilježen dan sjećanja na žrtve ustaškog logora “Jasenovac” u razdoblju od 1941. do 1945. no tu je manifestaciju obilježilo neprimjereno ponašanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je odbio pozdraviti američku veleposlanicu u BiH Maureen Cormack, a pritom se rukovao sa svim drugim nazočnim diplomatima.

Predsednik RS je od prošle godine na “crnoj listi” američkog ministarstva finansija, jer je označen kao osoba koja preti miru i bezbednosti BiH, ugrožavajući sprovođenje Dejtonskog sporazuma.

Cormack je ranije ovog tjedna u intervjuu za televiziju N1 potvrdila kako Dodik “nije partner” SAD-a u BiH jer dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH, a njegovo ponašanje u nedjelju je prokomentirala konstatacijom kako je ne zanima “tko se s kim rukovao” jer je u Donju Gradinu stigla zbog odavanja počasti žrtvama, a ne zbog sadašnjih političara.

“Ovaj koncentracijski logor nas podsjeća na užasna zlodjela koja su počinjena za vrijeme Drugog svjetskog rata i na fašizam koji je sve to prouzročio i zbog čega se cijeli svijet zgražao”, kazala je Cormack.

U govoru što ga je održao u Donjoj Gradini Dodik je pak kazao kako je jasenovački logor bio državni projekt NDH za koji “nitko nikada nije odgovarao”.

“Nikada ne možemo zaboraviti, a ni oprostiti Jasenovac”, kazao je Dodik dodajući kako su Srbi u Jasenovcu stradali kao žrtve vlastitoga straha, ali i “iluzija o susjedima” s kojima su nekada živjeli u zajedničkoj državi.

Kao glavno jamstvo da se takvo što neće ponoviti Dodik vidi RS koju je opet označio kao “državu srpskog naroda”.

“Nećemo pasti u strah i iluzije uspostave društva na kakvome je propala bivša Jugoslavija”, kazao je Dodik dodajući kako su Srbi ubijani gdje god nisu imali svoju državu.

O Dodikovom odbijanju da pruži ruku Komrakovoj, hrvatski mediji su izvestili kao o incidentu i neprimerenom ponašanju predsednika Republike Srpske.

izvor: agencije i http://ibalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net