Recent Posts

U GROTLU PENDIKA PREGORELE LALE

U GROTLU PENDIKA PREGORELE LALE

Kakav spektakl, kakva utakmica, kakva atmosfera…to može samo Novi Pazar! Treća utakmica finala plej offa, borba za titulu šampiona države, meč za istoriju novopazarske odbojke u dvorani Pendik. Dvorana nije bila ispunjena gledaocima kolika su bila očekivanja u odnosu na važnost utakmice ali ono što je bilo, njih preko hiljadu, dali su, zajedno sa odbojkašima Novog Pazara, svoje srce za ovu utakmicu i napokon pobjedu koja je i više od toga.

Gledaoci nisu zaboravili da je odbojkaš Vojvodine Todorović prije izvjesnog vremena ispred dvorane Pendik psovao navijačima Novog Pazara „Tursku majku“, nisu zaboravili neartikulisano urlanje oficijalnog spikera na utakmicama finala plej offa u Novom Sadu koji je parao uši i TV gledaocima koji su pratili direktan prenos ovih utakmica , nisu zaboravili da je jedan dio publike skandirao „Šiptari“, da je biranim psovkama pominjao neku tursku majku, nisu zaboravili ni sudjenje koje na te dvije novosadske utakmice finala plej offa nije ni blizu bilo na nivou važnosti tih utakmica, nisu zaboravili da je iza klupe Novog Pazara u gledalištu u Novom Sadu bilo nekoliko vucibatina koji su sve vrijeme trajanja utakmice zakrvavljenih očiju sočno psovali sve živo i mrtvo i opet Tursko odbojkašima i rukovodstvu Novog Pazara i naravno nisu zaboravili depešu koju je Uprava novosadskog tima poslala da ne želi navijače iz Novog Pazara zbog navodne bezbednosti i sigurnosti…kao pandan svemu tome mediji u ovoj Srbiji, koji uzgred budi rečeno, ni jednu od ovih stvari nisu ni spomenuli, čak se ni našalili nisu da to urade jer prosto je njima to normalno,odmah su se ostrvili kao lešinari na to da je jedan dio navijača Novog Pazara sjedeo dok se intonirala državna himna i da su ovo i da su ono, već kako to stručnjaci koje kao da je Gebels učio poslu, znaju da uzmu na djuture.


Naravno, niko ne opravdava situaciju da jedan dio publike izražava letargiju i nezainteresovanost u momentu kada se intornira državna himna. Medjutim, isti ti ljudi, pošto se prije početka svake rukometne prvenstvene utakmice takodje intonira državna himna, ustanu, ispoštuju taj državni znamen bez ikakvih problema. Šta je onda to bilo na ovoj utakmici zbog čega niko ne pominje veličanstvenu igru novopazarskih odbojkaša koji su deklasirali uobražene lale i onog bucmastog trenera koji je toliko iritantnih izjava kada je Novi Pazar u pitanju dao u poslednje vrijeme.

Blago se to može nazvati izrazom revolta, povrijedjenosti pa i protesta uslijed svih onih negativnih stvari koje su se u Novom Sadu dešavale a niko i slovima niko ni riječ o tome nije spomenuo. Ne počinje li himna države Srbije riječima „Bože pravde…“.Ako postoji samo za jedne onda to i nije neka pravda.Toliko o tome.

Vratimo se u Pendik.U grotlo. U vulkan. U središte zemlje gdje je sve ključalo, vrilo i nije se gasilo devedeset minuta. Ni jedne psovke, ni jedne nacionalističke pogrde niti bilo čega…navijanje o kakvom sanjaju na svim terenima širom ove naše zemlje. Pjevalo se i orilo „Novi Pazar“, „Vi ste ponos naše čaršije“, „Šampioni“…ambijent koji su odbojkaši Novog Pazara zaslužili svojim igrama, svojom borbenošću i hrabrošću, napokon i rezultatima koje su ostvarili i koji su najvrijedniji u istoriji novopazarskog sporta.
U prvom setu dominantna igra novopazarskih odbojkaša, koji su pod pritiskom i imperativom pobjede u želji da ostanu u trci za šampionsku titulu ,nošenini frenetičnim navijanjem svojih navijača, uspjeli da tu dionicu meča ubjedljivo i uspješno riješe u svoju korist rezultatom 25:16.I kao da su već tu bile potkresane lale.

Medjutim u drugom setu rezultatska klackalica.Na tehnički tajm aut Vojvodjani odlaze sa solidnom prednošću od četiri poena (12:8).No, do kraja seta nakon mnogo uzbudjenja potop gostiju najavio je sa dva sjajna servisa Radosavljević koji je donio vodstvo Novom Pazaru (23:22), da bi tačku na „I“ stavio svojim servisom Vilimanović uhvativši Mehića na „spavanju“.
I nakon toga, u trećem setu, uslijedilo je demoliranje. Odbojkaši Novog Pazara igraju fajterski, terminatorski, efikasno i snažno ne dopuštajući ni jednog trenutka da Novosadjani i povjeruju da je nekakav preokret moguć bez obzira što je sa nekoliko izmjena Osmankač pokušavao sve nebi li našao dobitnu kombinaciju. Na kraju 25:14 ubjedljivo, za konačnih 3:0 u setovima i za produžetak serije u finalu plej offa.


I sad da vam kažem, kada govorimo o navijačima Novog Pazara, valja ustati. Oni su svojim srcem, svojim glasom, dušom. energijom ugradili sebe u sve uspjehe svih novopazarskih sportskih ekipa, odbojkaša najviše jer su nepogrješivo osjetili da odbojkaši svim onim što su uradili i rade i dalje, način na koji igraju bez kalkulacija i mafijašenja, i to kako na svakoj utakmici zaista ostavljaju srce na terenu zaslužuju njihovo poštovanje i respekt.

Ko je još i gdje vidio da navijači sve dok traje utakmica pjevaju, skandiraju, igraju i ne prestaju da bodre svoje miljenike kao što to rade navijači Novog Pazara u dvorani Pendik. Oni nose, oni daju krila, oni su ti koji prosto ne daju malodušnost i spremnost na poraz svojim odbojkašima. Svaki osvojen poen, svaka dobra akcija bez obzira kako se ona završila propraćena je salvama aplauza i srčanih reakcija.

A još i pojačani Masarom i Mahirom fanovima Fenerbahčea i još više Novog Pazara iz Kičeva i Prizrena koji su tu na svakoj važnoj utakmici koju igra neki novopazarski sportski kolektiv.Odbojkaši posebno. Oni prave atmosferu zbog koje sport ima smisla, zbog koje i pobjeda i poraz izgledaju drugačije, atmosferu koja i protivnčkim ekipama i igračima otkriva da ima smisla to čime se bave jer vide i osjete da je nekome u ovoj zemlji do toga stalo i da još ima navijača koji su srcem uz svoju ekipu. Znači, aferim navijači, bez vas sve bi bilo nemoguće. Čak i kad bi bilo isto nebi imalo mnogo smisla.

Dakle, očekuje nas četvrta utakmica.Opet u Pendiku u nedjelju sa početkom u 19 časova. Očekujemo još puniju dvoranu. Ulog je veliki. Novi Pazar, iako Vojvodina vodi u seriji 2:1, ima istorijsku šansu da po prvi put u istoriji jednog novopazarskog sportskog kolektiva podigne pehar namijenjen šampionu države. U trećoj utakmici su pokazali da mogu, da su spremni i da imaju ogromnu želju i da su motivisani nevjerovatno.
Naša podrška im treba i zato poziv da u nedjelju budete na tribinama Pendika.I da svi kao jedan navijamo za naše momke.

Prilog priredili: Fehim Feša Karišik i Senad Senko Župljanin

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net