Recent Posts

SAD-a ZADALA ŽESTOK UDARAC DODIKU: “Razgovaramo i tražimo partnere širom BiH, ali sa Dodikom NE!”

SAD-a ZADALA ŽESTOK UDARAC DODIKU: “Razgovaramo i tražimo partnere širom BiH, ali sa Dodikom NE!”

Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u Bosni i Hercegovini tokom gostovanja na N1 izjavila je da Ambasada SAD-a i drugi evropski zvaničnici rade sa svim relevantnim strankama u državi, rade na tome da ih okupe i iznađu rješenja za promjene izbornog zakona. Kazala je i to da Ambasada SAD-a traži partnere u cijeloj zemlji, ali da Dodik to nije. Ona je kazala da se izbori moraju održati, a rezultati provesti.

“Dodik treba da podrži Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet BiH, suverenitet, ali to se nije desilo”, kazala je dodavši da Ambasada SAD-a nema problema sa Republikom Srpskom, građanima, institucijam Republike Srpske, te da radi sa građanima i organizacijama.

“Tražimo partnere širom zemlje, nažalost, gospodin Dodik to nije”, izjavila je Cormack.

Ambasadorica SAD-a u proteklom periodu obavila je sastanke sa većinom stranaka u BiH, izuzev sa Draganom Čovićem i HDZ-om, ali da je i taj susret u fazi planiranja.
“Ovo su komplicirana pitanja, ljudi imaju jaka osjećanja. Mnogo dijaloga mora da se odvija. Stranke moraju biti spremne na kompromis, a to je teško. Mora se doći do rješenja, da se popravi izborni zakon – da dođe do izbora”, izjavila ambasadorica.
Ona je apelovala na sve lidere u BiH da iznađu rješenje za ovo pitanje.
“Jasno je da svi lideri u ovoj zemlji treba da budu ti koji će pronaći rješenja. Vidjeli smo koliko je to problematično. SAD-u je stalo do građana, da idu u EU i NATO. Raidmo zajedno da pomognemo dijalog, u većim grupama, nekada pojedinačno. Vjerujemo da postoje rješenja i da će naporan rad dovesti političare do finiša”, ocijenila je Cormack.
Komentarisala je sigurnosnu situaciju u BiH, odnosno odgovorila da li građani BiH trebaju biti zabrinuti?
“Sigurnost i stabilnost su važne teme, 22 godine SAD radi na tome da da podršku Oružanim snagama BiH, policijskim snagama. Terorizam je ozbiljno pitanje i utiče na sve naše zemlje. Moramo zajedno da radimo. Trebamo nastaviti sarađivati, u BIH se dobro radi da bi se rješavalo to pitanje”, navela je.
O naoružavanje MUP-a RS kaže. “U zemlji kakva je BiH, to nisu korisni podaci. Postoje međunarodne norme, one se moraju uvažavati. Ono što vidimo u RS – broj je iznad međunarodnih standarda. Imamo onda reakciju iz FBiH, a svaki korak te vrste je provokativan i beskoristan. To građani ne traže, građanima trebaju poslovi, obrazovanje, prilike za djecu”, navela je Cormack.

izvor:slobodnabosna

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net