Recent Posts

ISTANBUL Muslimani sutra obilježavaju odabranu noć Lejletul- Miradž

ISTANBUL Muslimani sutra obilježavaju odabranu noć Lejletul- Miradž

Muslimani u regiji, ali i širom svijeta sutra će obilježiti jednu od najznačajnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletul- Miradž… Iz Medžlisa IZ Sarajevo za medije je potvrđeno kako će centralna svečanost biti održana u džamiji Sokolović- Kolonija, nakon akšam-namaza…

ISTANBUL- SARAJEVO: “Vijesti- Kultura- Svijet– Magazin” 12. 04. 2018…16: 59… ISTANBUL Muslimani sutra obilježavaju odabranu noć Lejletul- Miradž

U džamijama u gradovima zemalja regije bit će upriličeni prigodni vjerski programi povodom obilježavanja ove posebne noći u životu muslimana.

Prema povijesnim ili historiskim izvorima, ovaj događaj se zbio u jednom od najtežih perioda Muhammedovog, a.s., poslanstva, neposredno nakon senetul- huzna (godine tuge) u kojoj je Poslanik izgubio dva najveća oslonca, pomagača i zaštitnika među ljudima, h. Hatidžu i Ebu Taliba. Poslije tog gubitka, Poslanik je išao u Taif da tamošnje stanovnike pozove u islam, ali umjesto pristanka protjerali su ga kamenicama i pogrdama. U tim trenucima Poslanik je tražio zaštitu od Najvećeg Zaštitnika i Allah, dž.š., ga je obradovao Israom i Mi’radžom.

Iz Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo je potvrđeno kako će ova mubarek noć biti obilježena i u brojnim sarajevskim džamija, a centralna svečanost bit će održana u džamiji Sokolović Kolonija, nakon akšam- namaza. Vjernici će imati priliku poslušati učenje odlomaka iz Kur’ana, ilahije, mevlud, kao i prigodno predavanje.

Noć Lejletul- Miradž za pripadnike islama predstavlja noć putovanja poslanika Muhammeda od Mekke do svetog hrama Al- Aksa u Jerusalemu, a potom i njegovog uzvišenog putovanja ka nebeskim sferama gdje je direktno muslimanima propisan namaz, redovna molitva, kao jedna od osnovnih vjerskih dužnosti i jedan od osnovnih stubova vjere.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net