Recent Posts

Erdogan, poruka muslimanskim liderima: Dajte samo zekat, u svijetu ne bi bilo siromaštva

Erdogan, poruka muslimanskim liderima: Dajte samo zekat, u svijetu ne bi bilo siromaštva

“Obraćam se posebno muslimanskim zemljama i njihovim liderima sa bogatom naftom. Kada biste samo dale zekat siromašnim zemljama, u svijetu vjerovatno ne bi bilo siromaštva”, poručio je Erdogan…

ANKARA “Vijesti- Svijet- Kultura- Magazin” 11. 04. 2018…17: 12… Erdogan, poruka muslimanskim liderima: Dajte samo zekat, u svijetu ne bi bilo siromaštva

DANAS JE Predsjednik Republike Turske Redzep Tajip Erdogan izjavio je u Ankari kako u svijetu vjerovatno ne bi bilo siromaštva, kada bi muslimanske zemlje bogate naftom siromašnim zemljama dale zekat, odnosno milostinju koju je dužan dati imućan musliman u godišnjem iznosu od 2,5 posto cjelokupnog imetka.

Erdogan je u predsjedničkoj palati u Ankari primio koordinatore Turske agencije za međunaordnu saradnju i koordinaciju (TIKA), a tom prilikom je govorio o aktuelnim dešavanjima.

“Obraćam se posebno muslimanskim zemljama bogatim naftom. Kada biste samo dale zekat siromašnim zemljama, u svijetu vjerovatno ne bi bilo siromaštva”, poručio je Erdogan.

Dodao je kako je njegova zemlja odlučna suprotstaviti se onima koji su ustrajni u namjeri da u potpunosti unište Siriju.

“Odlučni smo da se ponovnom izgradnjom Sirije i napretkom u ovoj zemlji suprotstavimo organizacijama i snagama koje su, po svemu sudeći, ustrajne u namjeri da Siriju sravne sa zemljom”, poručio je Erdogan.

Erdogan se osvrnuo i na aktivnosti koje TIKA provodi u zemljama širom svijeta, te kazao kako je Turska šesta zemlja u svijetu kada je riječ o pomoći u oblasti razvoja, a po nacionalnom dohotku četvrta zemlja svijeta.

“Tokom naše historije, kao država i kao narod uvijek smo se ponašali velikodušno. Na ovaj način mi čuvamo emanet naših predaka i to je naslijeđe koje smo preuzeli. Znamo da se iza brojnih problema u svijetu, kriza i sukoba, krije nepravedna raspodjela prihoda”, poručio je Erdogan.

Turska je, kako je istakao, kroz korake koje je napravila u posljednjih 15 godina, od zemlje koja je primala pomoć drugih, postala zemlja koja pruža najviše pomoći na humanitarnom i razvojnom planu.

Erdogan je dodao kako je Turska u 2016. godini bila druga u svijetu, nakon SAD-a, te da je obezbijedila šest milijardi dolara humanitarne i razvojne pomoći drugim zemljama.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net