Recent Posts

SINONIM NOVOPAZARSKE PEDAGOGIJE I SPORTA

SINONIM NOVOPAZARSKE PEDAGOGIJE I SPORTA

Danas je u 79. godini na ahiret preselio legendarni profesor fizičkog vaspitanja , čovjek koji je svoje znanje utkao u generacije novopazarskih učenika, koji je, i sam svestrani sportista, sportu učio i bio trener velikom broju sportista Novog Pazara – Redžep Halilović, poznatiji kao profesor Fane. Radni vijek je proveo kao nastavnik u srednjim školama Novog Pazara a najviše u novopazarskoj Gimnaziji.

Profesor Fane je Bio i ostao sinonim pedagoga. Sport je imao u malom prstu i to svoje znanje prenosio je na mladje ne štedeći ni trud, ni rad ni svoje vrijeme. Još 1968. godine osnovao je Rukometni klub „Partizan“ koji je kasnije preimenovao ime u „Ras“ da bi napokon prerastao u rukometni klub Novi Pazar.

Dao je svoj doprinos i odbojkaškom sportu koji danas doživljava zvezdane trenutke. Zatim atletici tragajući za talentima i organizujući atletska takmičenja.

Fudbalski klub Novi Pazar je 1980. godine bio pod njegovom palicom a 2006. godine radio je kao trener ŽKK Novi Pazar.

Skijanje se veže za njegov rad još od davne 1960. godine a sokolski dom „Partizan“ je bio njegova početna destinacija u gimnastičkom radu i stvaranju generacija uspješnih novpazarskih gimnastičara.

Dobitnik je mnogih društvenih priznanja i nagrada za svoj samoprijegorni rad i ukupan doprinos promociji i razvoju sporta u Novom Pazaru. Za svoj doprinos na polju pedagoškog rada, vaspitanja i obrazovanja nagradjen je priznanjem Pedagog godine,zatim je dobitnik Novembarske nagrade grada Novog Pazara, prvi je dobitnik prestižne nagrada za životno djelo u sportu plakete Abdulah Duce Gegić i još mnogih drugih.

Malo je ljudi koji su tako duboko i trajno ugradili sebe i sve svoje znanje i ljubav u Novi Pazar, u njegovu mladost, u sport kao što je to bio Redžep Halilović naš profesor Fane.

Sa životne scene otišao je velikan čija su djela temelj na kojima smo gradili i gradimo budućnost novopazarskog sporta a njegove pedagoške i životne lekcije učenicima i danas su urezane u srca svih njih kao amanet i pouka. Profesor Fane odlazi u legendu ali zauvijek ostaje u našim srcima.

Prilog priredili: Fehim Feša Karišik i Senad Senko Župljanin

http://ibalkan.net/

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net