Recent Posts

Magični Stambol: Miniaturk park, koji ne smijete propustiti i treba ga vidjeti

Magični Stambol: Miniaturk park, koji ne smijete propustiti i treba ga vidjeti

Miniaturk– Turska u malom u minijaturi, prvi je park i građevina iz svih perioda turske historije i anadolske civilizacije, u Stanbolu na Bosforu…

ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Zabava- Evropa– Magazin” 01. 04. 2018. 00: 02… Magični Stambol: Miniaturk park, koji ne smijete propustiti i treba ga vidjeti

GRAD STAMBOL i Turska dobila je– Prvi park minijatura u Istanbulu, mjesto je gdje se mogu vidjeti monumentalne građevina kultura i civilizacija koje su vladale u Anadoliji i okolo nje.
Miniaturk – Turska u malom, prvi je park minijaturnih građevina iz svih perioda turske historije i anadolske civilizacije, u Istanbulu. Privlači pažnju hiljada turista iz svih dijelova svijeta.
“Trenutno je izloženo 126 modela raznih građevina,” kazao je menadžer Miniaturka – Resul Erkan, za Anadolu Agency. “Kada smo tek otvorili park, bilo ih je 80.”
Među modelima su Aja Sofija, džamija Selimijja, tvrđava Rumeli, toranj Galata, kuće iz naselja Safranbolu, manastir Sumela…ali i džamija Kubbet-us Sahra iz Jerusalema i ruševine sa planine Nemrut.
Od ukupno 126 modela, 59 su minijature iz Istanbula, 55 iz Anadolije, a preostalih dvanaest sa područja u kome je vladalo Osmansko carstvo. Ostalo je dovoljno mjesta i za nekoliko dodatnih modela, o kojima će odlučivati gradsko vijeće.
Napopularniji model u parku minijatura su kamene kuće iz Mardina, kazao je Erkan. Zbog njegove posebne arhitekture, Mardin se smatra muzejem na otvorenom, u kome je većina historijskih građevina napravljena od krečnjačkih stijena, bež boje.
“Most preko Bosfora takođe privlači mnogo pažnje. Osim toga, posjetioci često pregledaju i dvor Ishak-paše iz Agrija i spomenik iz Čanakkalea.”
Miniaturk godišnje posjeti oko 800 hiljada ljudi.
“Oko 200 hiljada njih su iz inostranstva. Taj broj se svake godine povećava,” rekao je Erkan, naglasivši da većinu tih posjetilaca čine turisti iz Rusije, Njemačke i arapskih zemalja.
U parku su smještena i dva muzeja, Panoramski muzej pobjede – što je umjetnička interpretacija Borbe za osolobođenje i Istanbul kristal-muzej, u kome su trodimenzionalne staklene figure 16 najpoznatijih istanbulskih građevina.
U najvećem parku minijatura na svijetu – Miniaturk, nalazi se i amfiteatar sa 400 mjesta, prodavnica suvenira i poklona, labirint, igralište za djecu i šahovska tabla sa figurama u ljudskoj veličini…
http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net