Recent Posts

MASAKR GAZA: Dan žalosti, poginulo 17, ranjeno 1.400 Palestinaca

MASAKR GAZA:Dan žalosti, poginulo 17, ranjeno 1.400 Palestinaca

Broj Palestinaca koje su izraelski vojnici usmrtili u Pojasu Gaze u petak, na “Dan zemlje”, povećan je na 15, potvrdio je Ashraf al-Qidra, portparol Ministarstva zdravlja u Gazi…

ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Crna Hronika- Svijet- Magazin” 31. 03. 2018. 08: 12- MASAKR GAZA: Dan žalosti, poginulo 17, ranjeno 1.400 Palestinaca

U sukobima palestinskih demonstranata i izraelskih snaga poginulo 17 Palestinaca, 1.400 ozlijeđenih…

U Palestini je danas proglašen Dan žalosti zbog posljednjih žrtava u sukobima palestinskih demonstranata i izraelskih vojnika u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.

Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas je subotu proglasio Danom žalosti na cijeloj palestinskoj teritoriji.

Vlada Palestine je takođe osudila prekomernu upotrebu sile izraelskih snaga, apelujući na međunarodnu zajednicu da hitno djeluje kako bi bili zaustavljeni napadi na Palestince.

Broj Palestinaca koje su izraelski vojnici usmrtili u Pojasu Gaze u petak povećan je na 17.

U sukobima u Gazi i na Zapadnoj Obali, prilikom obilježavanja “Dana zemlje”, komemoracije u znak sećanja na šestoricu Palestinaca ubijenih prije 42 godine u protestima zbog konfiskovanja njihovog zemljišta, povređeno je blizu 1.400 Palestinaca..

Podsjetimo, Palestinci održavaju masovne demonstracija pod nazivom “Veliki marš za povratak” na granici Pojasa Gaze i Izraela na kojima se, na šest različitih područja, okupilo desetine hiljada ljudi.

Povodom “Velikog marša za povratak” na različitim pograničnim područjima postavljeni su i šatori. Palestinska strana tvrdi da su u pitanju mirne demonstracije. Međutim, komandant izraelske vojske Gadi Eisenkot je poručio da će, u slučaju “napada na izraelsku infrastrukturu vojnicima dati dozvolu za upotrebu oružja”.

Od 2007. godine Pojas Gaze se nalazi pod izraelskom i egipatskom blokadom koja je uništila ekonomiju i lišila oko dva miliona stanovnika osnovnih namirnica.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net