Recent Posts

OPOMENA O Dijabetisu: Evo šta (ne) treba da jedete

OPOMENA O Dijabetisu: Evo šta (ne) treba da jedete

Evo konkretnih saveta od regionalnog portala iBalkan.net za osobe koje su pod povišenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa dva. Ne “smršajte”, već- evo šta (ne) treba da jedete!!!

ISTANBUL: objavljeno u kategoriji “Recepti- Svijet- Magazin” 30. 03. 2018. 00: 02… OPOMENA O Dijabetisu: Evo šta (ne) treba da jedete

Novi vodič britanskog udruženja za prevenciju dijabetesa prvi put donosi konkretne savjete za ishranu osoba koje su pod povišenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa dva…
 
Umjesto uopštenog “skinite višak kilograma”, prvi put su taksativno navedene namirnice koje smanjuju rizik od ove bolesti, ali i one koje ga značajno povećavaju.
 
Ranije, osobama koje spadaju u rizičnu grupu davani su sajveti tipa “povećajte unos vlakana za 15 odsto” ili “skinite pet odsto svoje tijelesne težine”. Ali, ljekari su sad napravili mnogo korisniji “vodič” za prevenciju dijabetesa.
 
Dr Pamela Dajson, koja se bavi istraživanjima iz oblasti dijetologije na Oksfordu i koja je učestvovala u kreiranju novog vodiča, kaže: “Napravili smo novi vodič koji je konkretniji, u njemu su savjeti vezani za konkretne namirnice, a ne za ‘nutrijente’, jer ljudi jedu hranu, ne jednu ‘nutrijente’.”
 
Na taj način, ljudima je mnogo jednostavnije da se pridržavaju korisnih savjeta jer se oni tiču konkretnih namirnica, prenosi “Dejli mejl”.
 
U prevenciji dijabetesa, savjetuje se konzumiranje žitarica cjelovitog zrna, voća i povrća – konkretno jabuka, grožđa, borovnica i zelenog lisnatog povrća.
 
Takođe, u ishrani bi trebalo da budu zastupljeni mlječni proizvodi, naročito jogurt i sirevi, a preporučuju se i kafa i čajevi…
 
Trebalo bi smanjiti upotrebu crvenog mesa, mesnih prerađevina, zaslađenih napitaka, krompira – naročito pomfrita, i rafinisanih ugljenih hidrata kakvi su oni iz bijelog hljeba i bijelog pirinča.
 
Preporučuje se i dovođenje telesne težine u zdrave granice, kao i redovna fizička aktivnost, naravno…
http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net