Recent Posts

Avioni kojim lete Vučić i Dodik čija je letjelica bolja

Avioni kojim lete Vučić i Dodik čija je letjelica bolja

Srbijanski mediji “raspisali” su se o avionu Vlade Srbije koji za službena putovanja koriste predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Babić i ministri u Vladi Srbije.

BEOGRAD- BANJA LUKA: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Putovanja- Region- Magazin” 22. 03. 2018. 12: 52…Avioni kojim lete Vučić i Dodik čija je letjelica bolja

“Dodikova” Cesna 525 i Falcon 50 Vlade Srbije

Kako tvrde, državni vrh riskira svaki put kada mora da leti vladinim avionom Falcon 50 starim 37 godina. Zato je navodno hitno obustavljeno korištenje letjelice jer svako sljedeće putovanje predstavlja sigurnosni rizik.

Falcon 50 je avion francuske proizvodnje koji se prestao proizvoditi 2008. godine iako je i dalje u upotrebi u velikom broju država. Posljednji modeli mogu koštati i oko 20 miliona dolara, a kapaciteta je od osam do devet putnika sa dva mjesta za pilota i kopilota.

Dok Vučić “muku muči” sa avionima, predsjednika bh. entiteta RS Milorad Dodik “voza” se u avionu Cesna 525 koji je 2008. iz budžeta RS- a plaćen 4,87 miliona dolara. Ima dva pilotska i šest putničkih mjesta i nabavljen je iz američke fabrike.

Za razliku od Vučićevog aviona, Dodikov avion je manji ali barem ne predstavlja “sigurnosni rizik”. Tako da se predsjednik RS-a može pohvaliti da mu je avion bolji od Vučićevog, a dokle će Vučić trpiti da Dodik “voza” bolji avion, ostaje da se vidi.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema novca za kupovinu novog aviona za potrebe državnika i da se o tome ne razmišlja

“Ne, u ovom trenutku nemamo ni pravo ni novac da kupujemo avion, a ako hoćete i ne dam pare”, rekao je Vučić novinarima upitan da li se razmišljalo o kupovini novog aviona za potrebe državnih zvaničnika.

Vučić je rekao da će država o tome moći da razmišlja kad budu povećane plate u javnom sektoru i penzije, ističući da bi takav avion koštao oko milijardu dinara.

“Mi tu milijardu dinara nemamo, ako avion radi, radi, ako ne radi, naći ćemo neki drugi način da putujemo”, rekao je Vučić.

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net