Recent Posts

NISTE ZNALI ŠTA ZNAČE: Linije kod prekida TV programa…

NISTE ZNALI ŠTA ZNAČE: Linije kod prekida TV programa…

Kada bi došlo do prekida programa na TV-u, onda bi se začulo  užasavajuće pištanje, a na ekranu televizora pojavili bi se neobični šareni kvadrati, pravougaonici i linije…

ISTANBUL: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Tehnologija- Zanimljivosti- Evropa- Magazin” 20. 03. 2018. 00: 02…NISTE ZNALI ŠTA ZNAČE: Linije kod prekida TV programa…

MOŽETE LI Da se sjetite???

Raznobojne forme u krugu, kvadratićima, pravougonicima i linijama koje prati jednolično pištanje zovu se test karta ili test šablon.

Ovaj televizijski test signal uglavnom se emituje u trenucima kada je transmiter aktivan, ali ne emituje program – dakle, uglavnom na početku i na kraju emitiranja.
Šare uglavnom prati i pištanje, jednolični sinusni ton, mada su neke televizijske stanice u pozadini test karte puštali i radiosignal ili instrumentalnu muziku.

Ovakve test kartice korištene su od samih začetaka televizije. Isprva su to bile stvarne kartice u koje je uparivana kamera, a glavni cilj bili su uparivanje kamera i kamkordera i kalibracija signala. Ovih dana se za to koriste generatori za test signala koji ne zahtijevaju prisustvo kamere. Digitalno izrađene test karte omogućavaju svima (i gledaocima i televizijskim stanicama) da podese svoju opremu kako bi dobili optimalan kvalitet slike.

Test karte uglavnom sadrže određen set šara koji omogućava televizijskim kamerama i gledaocima da adekvatno podese sliku na svojim uređajima.

Najpoznatija test karta napravljena je 1966. godine u laboratoriji kompanije Philips. Sadržaj i formu ovog šablona osmislio je inženjer Finn Hendil uz pomoć glavnog inženjera Erika Helmera Nielsena. Hendil je, sa svojim inženjerskim timom, napravio i opremu koja će generisati šablon nazvan – “Philips PM5544…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net