Recent Posts

BERLIN NJEMAČKA IZLAZI IZ SCHENGENA: Novi ministar policije i radikalan iskorak…

BERLIN NJEMAČKA IZLAZI IZ SCHENGENA: Novi ministar policije i radikalan iskorak…

BERLIN NOVA VLADA Novi njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer želi kontrole na njemačkim granicama zadržati na neodređeno razdoblje te ih proširiti i na ostale prijelaze čime bi Njemačka praktički izašla iz Schengenskog sustava, prenosi dnevnik Welt am Sonntag u nedjelju…

BERLIN: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Putovanja- Evropa- Magazin” 19. 03. 2018. 21: 12… BERLIN NJEMAČKA IZLAZI IZ SCHENGENA: Novi ministar policije i radikalan iskorak…

– Kontrole granica prema susjedima moraju biti toliko dugo na snazi dok Europskoj uniji ne pođe za rukom učinkovitija zaštita i kontrola vanjskih granica. No, je ne vidim da bi to u dogledno vrijeme moglo uspjeti, rekao je Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) u razgovoru za Welt am Sonntag.

On je ujedno najavio da bi kontrole trebale biti proširene i na ostale njemačke granične prijelaze.

– Trenutno nisu mnogi granični prijelazi u Njemačkoj trajno kontrolirani. Moramo govoriti o tomu može li to tako ostati. Ne radi se samo o sprječavanju ilegalnih prelazaka granice nego i o ostalim zaštitnim funkcijama, rekao je Seehofer.

Trenutno je Schengenski sustav na njemački zahtjev ukinut na njemačko-austrijskoj granici te na zahtjev Danske na njemačko-danskoj granici.

Seehofer se založio i za sustavnije protjerivanje osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom. On je zatražio pojačanje osoblja u sudovima koje odlučuju o zahtjevu za azilom i protjerivanjima te je obećao pomoć saveznim državama u procesu protjerivanja osoba za koje ne postoji pravni temelji za boravak u Njemačkoj.

Novi ministar unutarnjih poslova i donedavni premijer Bavarske se također zauzeo za promjenu odnosa prema istočnim članicama EU koje odbijaju primanje migranata.

– Ako budemo strpljivo pregovarali, velik dio ovih zemalja će pristati na raspodjelu izbjeglica. A neke zemlje bi se na neki drugi način mogle angažirati u rješenju problema, recimo pojačanim angažmanom u zaštiti zajedničkih vanjskih granica, rekao je Seehofer.

Predsjednik CSU-a i ranije jedan od najžešćih kritičara liberalne migrantske politike Angele Merkel najavio je, nakon slabog rezultata svog CSU-a na posljednjim parlamentarnim izborima, borbu za glasače koji su se okrenuli protuimigrantskom AfD-u.

U Bavarskoj se najesen održavaju izbori za lokalni parlament na kojem se CSU bori za očuvanje apsolutne većine…

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net