Recent Posts

POMORSKA Bitka kod Canakkale: Učestvovali Bošnjaci i Sandžaklije

POMORSKA Bitka kod Canakkale: Učestvovali Bošnjaci i Sandžaklije
Na turskom poluotoku Galipolje su 1915. godine ujedinjene britanske i francuske snage započele bitku u namjeri da zauzmu Istanbul i tako uspostave kontrolu nad strateški bitnim moreuzima Bosforom i Dardanelima. U toku jedne godine su na poluostrvu stacionirali više od 500.000 vojnika.
ISTANBUL- ČANAKALE : objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet- Tehnologija- Magazin” 18. 03. 2018. 20: 32… POMORSKA Bitka kod Canakkale: Učestvovali Bošnjaci i Sandžaklije

Širom Turske, ali i svijeta, na različite načine danas se obilježava 103. godišnjica pomorske Bitke kod Canakkalea. Bitka kod Canakkalea u Evropi je poznatija kao Bitka na Galipolju i jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali, po mnogim pokazateljima, i u historiji uopšte.

Pomorska bitka koja je, između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine, vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj, pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

Bošnjaci su se odazvali odbrani Hilafeta, u vrijeme kada su mnoge zemlje i narodi što su se nalazili u sastavu osmanske države okrenuli leđa Carevini.

Na čelu onih koji su organizovali ovu vojsku dobrovoljaca nala­zili su se Riza- beg Muratbegović iz Novog Pazara i Ahmet- aga Hamzagić iz Tutina. Borba za Istanbul doživljavana je kao borba za islam. Osim u ljudstvu, Bošnjaci su također pomogli i imetkom. Sakupljeni novac i nakit poslali su Fevzi Čakmak-paši, koji je izvjesno vrijeme obavljao funkciju mutasarrifa u sandžačkom gradu Taslidži (današnja Pljevlja).

Neka je šehidima koji su pali za din i vatan vječni rahmet!

Minutom šutnje, polaganjem vijenaca, učenjem odlomaka iz Kur’ana i dove, intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i Turske te počasnom paljbom u nedjelju je na lokalitetu spomenika turskim šehidima u Donjem Kamengradu kod Sanskog Mosta obilježena 103. godišnjica Bitke kod Canakkalea, koja se dogodila u Prvom svjetskom ratu i zauzima jedno od najznačajnijih mjesta u historiji Republike Turske

Ambasador Koc se u svom govoru na bosanskom i turskom jeziku zahvalio gradu Sanskom Mostu, obzirom da je domaćin obilježavanja godišnjice čuvene bitke, te poručio kako je pobjeda na Canakkaleu bila pobjeda za opstanak turskog naroda.

– Danas je izuzetan dan; dan u kojem se s poštovanjem poklanjamo uspomeni na sve vojnike koji su došli iz svih dijelova naše tadašnje države, iz Anadolije, s Balkana, s Kavkaza, iz Jemena, Sjeverne Afrike, koji različiti u izgledu ali sa istim uzbuđenjem u srcu rame uz rame padoše za odbranu domovine – rekao je Koc.

Ambasador Koc je kazao i kako je Bitka kod Canakkalea pokazala koliko je važno nikada ne gubiti nadu u uspjeh.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net