Recent Posts

PITANJE I SAVJETI: Koliko često treba da MIJENJATE četkicu za zube

PITANJE I SAVJETI: Koliko često treba da MIJENJATE četkicu za zube

SVAKAKO Četkica za zube je jedna od najvažnijih predmeta za održavanje oralne higijene kod ljudi… A koliko često VI mijenjate četkicu za zube???

ISTANBUL: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Recepti- Zabava- Zanimljivosti- Evropa- Magazin” 18. 03. 2018. 00: 02… PITANJE I SAVJETI: Koliko često treba da MIJENJATE četkicu za zube

Siguran sam da ste mnogo puta čuli za izraz mijenjati četkicu svaka 3 mjeseca . U redu, probajte se sjetiti, kada ste kupili četkicu koju sada koristite??? Brojite!!! Sjećate li se dana, datuma?

Probat ću i to usporediti s nečim, na primjer autima i potrošnjom goriva.

Po papirima određeni auto troši 4 l na 100 km. Da, ali u posebnoj komori uz vjetar na nizbrdici na određenim gumama. U stvarnom životu je to ipak veća potrošnja kad se uzmu u obzir svakodnevni faktori.

Američka dentalna asocijacija (ADA) preporučuje mijenjanje nove četkice za zube na svakih tri do četiri mjeseca– ranije ako su vlakna očešćenja, piše “Biznis Insajder”.

Ako imate protezu, na primjer, dlačice na vašoj četkici se mogu brže oštetiti, te se moraju zamijeniti češće. Dječje četkice treba da budu zamijenjene mnogo češće u odnosu na odrasle.

U slučaju da ste bili prehlađeni, bolesni ili ste imali infekciju u usnoj duplji, trebalo bi odmah da zamijenite četkicu, čak i ako je ona nova. Time ćete spriječiti dalje širenje zaraze.

Kako da produžite rok trajanja četkice:

– Perite svoju četkicu hladnom vodom, prije svake upotrebe kako biste odstranili višak zaostale paste za zube…
– Četkicu odlažite uspravno, na otvorenom, da se ne dodiruje sa drugom…
– Koristite plastičnu kutiju da zaštitite vlakna kada putujete…
– Ne dijelite četkicu ni sa kim…

Zubna četkica može trajati 3 mjeseca ako je nakon svakog pranja oprana i dobro posušena, spremljena u ormarić i nije u doticaju s vanjskim svijetom. Ako ju svakodnevno koristite i jednostavno odlažete moj savjet, mijenjajte ju… Češće!!!

 

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net