Recent Posts

KO PRIZIVA I Prijeti ratom u BiH

KO PRIZIVA I Prijeti ratom u BiH

“Više od dve decenije od završetka rata u Bosni i Hercegovini, umjesto o evropskim integracijama, tamošnji zvaničnici prijete novim sukobom. Ne prođe nedelja, a da neko od bh. lidera javno, što u medijima, što na javnim tribinama, ne reaguju na izjave onih drugih koje se na kraju završe pozivom na rat. Najčešći razlozi su izjave o mogućoj uspostavi ‘trećeg entiteta'”, piše Radio Slobodna Evropa.

PRAG- SARAJEVO: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Crna Hronika- Evropa- Tehnologija- Magazin” 18. 03. 2018. 20: 32…KO PRIZIVA I Prijeti ratom u BiH

Najpre je predsjednik SDA Bakir Izetbegović na HRT- u nedavno upitan o mogućnosti uspostavljanja trećeg entiteta odgovorio:

“Bez konflikta i rata ne može doći do trećeg entiteta”, poručio je Izetbegović.

Nakon ove, usledila je izjava Fahrudina Radončića na tribini održanoj u Tuzli. On je reagovao, takođe, na uspostavljanje trećeg entiteta, ali ovaj put, na izjavu koja je došla iz usta Milorada Dodika.

“Neće biti trećeg entiteta po cijenu rata na cijeloj teritoriji BiH. Mi jesmo za kompromis, jesmo za dogovor, jesmo da se razgovara sa svakim i mi znamo da razgovaramo, ali svako mora znati gdje postoje linije ispod kojih nismo silazili ni 1992, niti ćemo to raditi sad”, kazao je Radončić.

Zveckanje oružjem u Bosni i Hercegovini mnogi dovode u vezu sa izborima u oktobru i nemoći vladajućih struktura koje ništa konkretno nisu uradile na polju ekonomije, evropskih integracija i sl. Mnogi se slažu kako se radikalizacijom služe pred svake izbore, i dalje misleći kako će to dovesti do homogenizacije naroda i ponovnog dovođenja nacionalnih stranaka na vlast.

Međutim, analitičarka Ivana Marić nedavno je na svom Fejsbuk profilu pozvala sve one političare koji žele da ratuju da prvo svoju djecu povedu u ratne sukobe, pa onda da zovu druge. Ona kaže da svojim pozivima na rat političari žele uplašiti građane Bosne i Hercegovine.

– Ako se prisjetimo njihove uloge u ratu, onda dolazimo do toga da se Dodik i Deagan Čović, kako čujemo, u ratu i poslije njega su se bavili švercom. Tako da bi ti ljudi sigurno manje plašili ratom kada bi znali da će prvo oni i njihova deca završiti u ratu. Oni pozivaju u rat gdje će druga djeca ginuti da bi oni ostali na vlasti- kaže Marić.

– Međutim, rata u BiH ipak neće biti, jer to nije u interesu ni onih koji ga prizivaju. Mnoge porodice su iz rata izašle unesrećene, a pogledajte političare. Oni koji su sada na vlasti ne da nisu unesrećeni, već su jako profitirali od rata i zašto bi to rizikovali zbog nekog rata. To služi samo za blefiranje da bi birače privukli sebi – zaključuje Marić.

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net