Recent Posts

PAŽNJA Sunčeva oluja stiže do Zemlje

PAŽNJA Sunčeva oluja stiže do Zemlje

Američka svemirska agencija NASA uočila je solarnu oluju koja se kreće prema Zemlji. Primećene su dvije “solarne baklje” koje su eruptirale sa Sunca

ISTANBUL: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet- Tehnologija- Magazin” 14. 03. 2018. 11: 52… PAŽNJA Sunčeva oluja stiže do Zemlje

Oluja će u sredu pogoditi Zemlju, što bi moglo da izazove probleme u radu satelita i snabdevanju električnom energijom, piše britanski Miror.

Očekuje se i da će oluja dovesti i do pojave zadivljujućih prizora polarne svijetlosti, koje će imati prilike da vide stanovnici Škotske, sjevernog dijela Engleske i sjevera SAD.

Solarna oluja je nastala prošle nedelje, poslije velike eksplozije u Sunčevoj atmosferi, poslije čega je “ispustila” baklje koje se kreću kroz svemir, ali i prema Zemlji.

Dolazak solarne oluje poklapa se sa formiranjem pukotina u Zemljinom magnetnom polju, koje se formiraju tokom ravnodnevnice 20. marta i 23. septembra svake godine. Te pukotine slabe prirodnu zaštitu naše planete od čestica koje mogu da izazovu probleme uređajima, kao što su GPS sistemi za navigaciju i radio signali.

NASA planira da tokom ljeta lansirati letelicu “Parker Solar Probe” koja bi trebalo da se što je moguće više približi Suncu, sa ciljem da istraži Sunčevu atmosferu i eksplozije koje se događaju na njegovoj površini i koje stvaraju solarnu oluju.

Kako masa Sunca opada zbog odbacivanja spoljnih slojeva, sa njom opada i gravitacija kojom privlači planete, između ostalog i Zemlju.

U novom tekstu objavljenom u časopisu Nature Communications, naučnici su izračunali brzinu kojom se Zemlja udaljava od Sunca, i, na sreću, ona je prilično mala.

Vođa studije Antonio Đenova rekao je da se Zemljina orbita pomjera 1.5 centimetara svake godine. Zapravo, naša planeta je udaljena 150 miliona kilometara od Sunca, dodaje on.

Đenova navodi da Sunce gubi masu razbacujući čestice u obliku solarnog vetra. Kao rezultat toga, orbite planeta se pomijeraju.

Dok Sunce “umire”- preteći da za pet milijardi godina postane crveni div koji “guta” planete, ostavljajući našu planetu da gori- Zemlja će biti 241 milion kilometara dalje od Sunca.

“Što je planeta dalja od Sunca, brže će se udaljavati. Saturn, koji je deset puta dalji od Sunca nego Zemlja, pomjera se 14 centimetara godišnje“, dodaje Đenova.

Đenova i njegov tim koristili su podatke NASA- ine sonde mereći uticaj Sunca na Merkur.

“Merkur je odličan primer i planeta za testiranje jer je veoma osjetljiv na gravitaciju i Sunčevu aktivnost“, istakao je vođa studije…

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net