Recent Posts

BRAVO Oboren dosadašnji rekord: Otvoren najviši hotel na planeti

BRAVO Oboren dosadašnji rekord: Otvoren najviši hotel na planeti

Emirat Dubaija, u stalnoj potrazi za rekordima, jer je otvorio najviši hotel na planeti, visok 356 metara…

ISTANBUL: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus- Putovanje- Magazin” 14. 03. 2018. 00: 02… BRAVO Oboren dosadašnji rekord: Otvoren najviši hotel na planeti

Emirat Dubaija, u stalnoj potrazi za rekordima, juče je otvorio najviši hotel na svetu, visok 356 metara.

Hotel “Gevora” u velikoj Aveniji šeika Zajeda, za jedan metar je viši od do sada najvišeg hotela u istoj ulici.

Taj prethodni hotel- rekorder, visok 355 metara, iz lanca “Meriot”, i sam je oborio rekord po visini, koji je držao drugi hotel u istoj četvrti. To je hotel “Rouz Rajhan” (Rose Rayhaan) lanca “Rotana”, visok “samo” 333 metra.

Najnoviji hotel “Gevora” je kula zlatne boje sa 75 spratova. Ima četiri restorana, bazen, luksuzni “spa- centar” i gimnastičku salu. Prvi gosti stigli su danas.

Dubai ima i najvišu kulu na svijetu, “Burdž Kalifu”, od 838 metara. Vlasti su započele izgradnju nove, još više kule, čiju visinu drže u tajnosti, da ih ne bi pretekla konkurencija.

Grad- država Dubai jedna je od glavnih turističkih destinacija Zaliva, a 2017. je imao rekordan broj od 15,8 miliona turista, 6,2 odsto više nego 2016. godine. Vlasti su započele izgradnju nove, još više kule čiju visinu drže u tajnosti, da ih ne bi pretekla konkurencija.

Sa buduće zgrade rekorderke pružaće se pogled na irački grad Basru, ali i njegovu okolinu, međutim, ono što će je upisati u istoriju je energetska samostalnost zahvaljujući “velu” od solarnih ploča. Ukoliko arhitekte budu uspjele da “presele” “Mladu” sa nacrta na teren, ova zgrada bila bi pionirski iskorak u oblasti tipova građevina.

Uz pomoć “vela” solarnih panela, ovaj gigant sa četiri kule proizvodiće onoliko energije koliko mu je potrebno, što do sada nije zabeleženo u projektovanju veoma visokih građevina…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net