Recent Posts

GREŠKA IDENTIFIKACIJE Srbin u zatvoru zbog imenjaka iz Hrvatske

GREŠKA IDENTIFIKACIJE Srbin u zatvoru zbog imenjaka iz Hrvatske

Ivan Božović (48) proveo je 17 mjeseci u italijanskom zatvoru zato što ima isto ime, prezime i datum rođenja kao Hrvat tražen zbog trgovine narkoticima…

RIM– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Crna Hronika- Evropa- Magazin” 13. 03. 2018. 08: 22…GREŠKA IDENTIFIKACIJE Srbin u zatvoru zbog imenjaka iz Hrvatske

Do greške u identifikaciji došlo je, jer mu je u pasošu bio naveden drugačiji identifikacioni broj

Kako se navodi, osuđen je na šest i po godina zatvora, od čega je 17 mjeseci proveo iza rešetaka, prije nego što je utvrđeno da se radi o pogrešnom čovjeku, piše čuveni “Korijere dela sera”.

Zbog toga mu je Italija dodelila 130.000 eura odštete.

Božović je uhapšen 25. novembra 2012. godine na granici sa Slovenijom, pa je ubrzo izručen Italiji.

Nakon toga, protiv njega je pokrenut i sudski postupak u kojem je proglašen krivim zbog učešća u krijumčarenju droge i kažnjen je sa šest i po godina zatvora.

Kako navode, pokušao je da objasni da je u Italiju došao kao trgovac i da nikada nije bio bjegunac, a tri puta je podnosio zahtjev da ga oslobode i svaki put je odbijen.

Ipak, 17 mjeseci od hapšenja utvrđeno je da se ne radi o licu s poternice, već o čovjeku istog imena i prezimena, a utvrđeno je i da su obojica rođena 28. decembra 1970. godine.

Kako se navodi, do greške u identifikaciji došlo je, jer mu je u pasošu bio naveden drugačiji identifikacioni broj.

Božović je zbog nezakonitog hapšenja tražio odštetu od 300.000 eura, a sud u Milanu dodelio mu je 130.000.

“Korijere” ističe da je Božović “sin bivšeg tužioca iz Sarajeva i muž ćerke bivšeg premijera”, ali se njihova imena ne pominju.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net