Recent Posts

ERDOGAN: “Cilj nije osvojiti tuđu teritoriju, protjerati teroriste s naše granice”

ERDOGAN: “Cilj nije osvojiti tuđu teritoriju, protjerati teroriste s naše granice”

ANKARA Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je noćas na državnoj televiziji kako njegova zemlja ne pretendira na bilo čiju teritoriju, već da se taj teritorij očisti od terorista…

ANKARA– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet- Magazin” 12. 03. 2018. 06: 52…ERDOGAN: “Cilj nije osvojiti tuđu teritoriju, protjerati teroriste s naše granice”

“Trenutno imamo pod kontrolom 850 kilometara kvadratnihu Siriji. Cilj je da stavimo pod kontrolu 2.000 kilometara kvadratnih”, rekao je Erdogan, te dodao:

“Ono što mi želimo nije ničiji teritorij, već da taj prostor očistim od terorista. Gdje se god teroristi pojave, mi smo tamo. Da smo, poput terorista i pojedinih zemalja, ostavili po strani savjest, moral i osjetljivost, zauzimanje Afrina bio bi posao od tri dana”, kazao je Erdogan.

Agencije javljaju da turski vojnici i njihovi saveznici napreduju prema gradu Afrinu koji je pod nadzorom kurdske sirijske milicije (YPG), koju službena Ankara smatra teroristima.

“Turske snage su 4 kilometara do Afrina”, ustvrdio je SORH, a prenosi AFP.

“Kada očistimo Afrin od terorista, očistit ćemo i Manbidž, zatim Ain al-Arab (što je arapsko ime za grad Kobane), Tal Abjad, Ras al-Ain i Kamišli”, izjavio je Erdogan u televizijskom govoru.

Erdogan je također kazao da je od početka operacije u Afrinu neutralizirano 3.300 terorista, a da se lokalno stanovništvo već počelo vraćati u oslobođene krajeve te sirijske regije.

Podsjetio je Erdogan da Turska sa Sirijom granični duž 911 kilometara granice i da sigurnost pogranične regije ugrožavaju terorističke organizacije i sirijski režim.

Turski predsjednik je uputio oštru kritiku i NATO savezu zbog pasivnog odnosa spram sigurnosnim prijetnjama za Tursku.

“Kada NATO misli stati na stranu Turske s obzirom na sva dešavanja u Siriji i regiji“, poručio je Erdogan.

Prošlog mjeseca je Turska obilježila 65. godišnjicu članstva u NATO-u koji napad na svaku članicu treba percipirati kao napad na cijeli savez. Južna turska granica je ujedno i vanjska granica NATO-a, ali Savez nije podržao Tursku nakon brojnih raketnih napada iz Sirije.

Erdogan je pozvao NATO da podrži tursku ofenzivu.

“Nije li Turska članica NATO-a? Odgovorili smo na pozive da interveniramo u Afganistanu, Somaliji, na Balkanu. A sada, i ja zovem u pomoć NATO, dođite u Siriju. Zašto ne dolazite?”, zapitao je Erdogan.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net