Recent Posts

SARAJEVO: BiH ugrožava “srpsko- hrvatska velikodržavna politika”

SARAJEVO: BiH ugrožava “srpsko- hrvatska velikodržavna politika”

BiH i dalje ugrožava “srpsko- hrvatska velikodržavna politika”, ocijenili su sarajevski analitičari nakon sastanka lidera tri zemlje u Mostaru, prenosi Dojče vele…

BERLIN: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Crna Hronika- Evropa- Magazin” 07. 03. 2018. 20: 39… SARAJEVO: BiH ugrožava “srpsko- hrvatska velikodržavna politika”

Trilateralni sastanak, prvi poslije šest godina, završen je, kako se i očekivalo, bez značajnijih zaključaka a članovi Predsjedništva BiH, predsjednica Hrvatske i predsjednik Srbije, prema mišljenju analitičara, samo su potvrdili da o najznačajnijim pitanjima, poput graničnog spora između BiH i Srbije, još nema dogovora, dodaje Dojče vele.

Bio je to još jedan od susreta “bez transparentne suštine”, ocenio je za Dojče vele direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Zijad Bećirović. “Ništa nije potpisano, a pokušava se predstaviti kao istorijski događaj u nekom smislu. U osnovi se skrivaju namere Srbije i Hrvatske da, uoči priznanja kosovske nezavisnosti od strane Srbije, ponovo pokušaju nešto da ušićare na račun BiH”, rekao je.

– Podsećam da je (predsednik RS) Milorad Dodik javno poručio (predsedniku Srbije) Aleksandru Vučiću da, kada razgovara o Kosovu, ima u vidu RS. (Ministar spoljnih poslova Srbije) Ivica Dačić, koji se u Mostaru susreo i sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadkom, javno zagovara podelu Kosova. Rukovodstvo Srbije, koje baštini politiku iz devedesetih godina, nije odustalo od BiH. Hrvatska, iako članica Evropske unije i NATO, podstiče Srbiju da bude pokretač destabilizacije, a sve u funkciji velikodržavnih politika. Srpski i hrvatski nacionalisti odlično se razumeju – rekao je Bećirović za Dojče vele.

Novinar BH radija 1 Emil Karamatić tvrdi da nikada kao sada u Mostaru, nije bila vidljivija slika loših odnosa hrvatskog i bošnjačkog člana Predsedništva BiH, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića.

– Niko ne može da zamjeri predsjedavajućem Predsedništvu BiH Draganu Čoviću što gradi dobre odnose sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Oni su potrebni i nemaju alternativu. Ali građenje tih dobrih odnosa ne može da ima prioritet u odnosu na one koje bi Čović trebalo da izgradi prije svega u Federaciji BiH sa Bakirom Izetbegovićem – rekao je Karamatić za DW.

Karamatić je rekao da su zabrinjavajuće i poruke koje visoki zvaničnici Srbije i Hrvatske redovno upućuju po dolasku u BiH.

– Kada je nekome više od dvadeset godina prva rečenična… prilikom posjete BiH da su za suverenitet i integritet ove zemlje, vjerujte da smo daleko i od suvereniteta i integriteta” jer “zašto uporno ponavljati da ste za suverenitet i integritet BiH, ako to nije upitno – rekao je.

Dojče vele prenosi i ocjene sarajevskih analitičara da je sastanak u Mostaru bio besmislen, jer su predsjednici Srbije i Hrvatske, odnosno članovi Predsedništva BiH “natjerani da se sastanu” kako bi, u duhu evropske Strategije za Zapadni Balkan, pokazali dobru volju, odnosno spremnost da dijalogom rešavaju otvorena pitanja.

Pored graničnih pitanja, tu je i Izborni zakon BiH o kojem je proteklih mjeseci bilo dosta govora, ne samo u Sarajevu i Mostaru, već i Zagrebu, Briselu, kao i u Ankari…

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net