Recent Posts

DANAS MOJA BiH Obilježava Dan nezavisnosti

DANAS MOJA BiH Obilježava Dan nezavisnosti

Sretan 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.. .Na današnji dan 1992. godine bh. građani su se na referendumu opredijelili za nezavisnost Bosne i Hercegovine, ovaj datum smatra se jednim od najvažnijih u modernoj historiji države

SARAJEVO: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Kultura- Evropa- Magazin” 01. 03. 2018. 07: 53…  DANAS MOJA BiH Obilježava Dan nezavisnosti

Na današnji dan 1992. godine bh. građani su se na referendumu opredijelili za nezavisnost Bosne i Hercegovine, ovaj datum smatra se jednim od najvažnijih u modernoj historiji države.

Tog dana 1992. godine 64 posto građana BiH potvrdno je odgovorilo na referendumsko pitanje da li ste zato da BiH bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda.

Nažalost, do današnjeg dana ovaj Dan Nezavisnosti BiH obilježava se samo u Federaciji BiH, dok je u RS-u 1. mart, običan, radni dan.

Svim posjetiocima regionalnog portala iBalkan.net koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju svojom domovinom čestitamo 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Visoki bosanskohercegovački, federalni, kantonalni, gradski i općinski dužnosnici u četvrtak su u glavnom gradu BiH, polaganjem cvijeća na spomen- obilježje “Vječna vatra” , obilježili 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu će se u  četvrtak održati svečana sjednica Predstavničkog doma i Doma naroda na kojoj će prisustvovati brojne druge zvanice, među njima visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, predstavnici domaćih političkih i vjerskih struktura te međunarodnih organizacija.

Bivši general Armije RBiH Jovan Divjak u jutarnjem obračanju putem televizije govorio je o Danu državnosti BiH, kakva je sadašnjost i budućnost naše zemlje, o presudama u Hagu i mladima u BiH.

Šta je vama, čovjeku koji je učestvovao u odbrani BiH, branio grad Sarajevo, svoj narod ljude i svoju čast između ostalog Dan državnosti BiH?

Dan državnosti BiH trebamo obilježavati svih 365 dana u godini, a ne samo jedan dan. Za BiH se moramo boriti. Sa naslovnica treba izbaciti ubistva i silovanja, a trebamo pričati o pozitivnim stvarima.

U RS se ovaj dan ne obilježava kao praznik.

Dragoj mojoj BiH! Sretan dan drzavnosti!

Da te volim dusa zna,
draga moja BiH,
ispod behar gradova huce Bosna i Neretva.
Una Drinu doziva preko vjecnih planina,
tu su nasa ognjista sto put krvlju placena,
sto put krvlju placena…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net