Recent Posts

Sarajevo: Brojni beskućnici u prihvatilištu spasili se od zime

Sarajevo:Brojni beskućnici u prihvatilištu spasili se od zime

Uslijed niskih temperatura zraka spas od studeni pronašlo je u prihvatilištu pri Gerontološkom centru u Sarajevu 26 osoba, što je nešto više nego uobičajeno.

SARAJEVO: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Crna Hronika- Magazin” 26. 02. 2018. 14: 58…Sarajevo:Brojni beskućnici u prihvatilištu spasili se od zime

Viši stručni suradnik, sociolog Ensar Tićić izjavio je Feni da je kapacitet tog prihvatilišta 25 ležećih mjesta, a dok su kod njih na smještaju korisnicima su na raspolaganju sve njihove usluge i u toplom su, što je, kako je dodao, trenutno najbitnije.

– Zbog niskih temperatura malo je povećan broj korisnika, nego inače. Nudimo im smještaj, ishranu, čistu garderobu i ostalo što im je potrebno za ugodan boravak, a najčešće dolaze na zahtjev općinskih službi – centara za socijalni rad ili ih dovodi policija – kazao je.

Boravak u prihvatilištu trebalo bi da bude ograničen na kraći vremenski period, do pronalaska trajnog rješenja. Međutim, nije uvijek tako pa se zadržavaju i duže, a pogotovo kad je vani hladno.

Usluge prihvata, privremenog smještaja, ishrane i higijenske obrade u tom prihvatilištu pružaju se tokom cijele godine, a priliv je nešto veći u zimskom periodu.

Namijenjeno je za osobe koje su zatečene u skitnji i prosjačenju na području Kantona Sarajevo, kao i one koji su se iz bilo kojih razloga našli u stanju socijalne potrebe.

Tićić kaže da imaju ljudske i materijalne resurse, ali i naglašava da je prihvatilište smješteno u montažnom objektu u dvorišnom prostoru ustanove Gerontološki centar. Smještaj u čvrstom objektu omogućio bi bolje uvjete za boravak korisnika.

To je jedina ustanova te vrste u Kantonu Sarajevo, a prijem korisnika vrši se putem Službe socijalne zaštite KS koja podnosi zahtjev za smještaj osobe koja se iz bilo kojeg razloga našla u stanju socijalne pomoći.

I  službenici policijskih uprava KS, nakon što zateknu osobu na ulici, u skitnji ili nekoj drugoj sličnoj situaciji,  kontaktiraju socijalnog radnika nakon čega je odvode u prihvatilište, uz službenu zabilješku.

Pomoć pružaju i komšije ili prijatelji koji su uglavnom informirani o stanju osoba bez adekvatnog smještaja i obavještavaju centre za socijalni rad. Mnogi od korisnika usluga odlaze ali se i vraćaju u prihvatilišta, uglavnom su to oni koji se ne snalaze i ne uspijevaju da samostalno žive.

Proteklog vikenda došlo je do značajnijeg pada temperatura zraka, a stručnjaci najavljuju da će narednih dana temperature biti još niže.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net