Recent Posts

LEDENI DANI U BIH: Danas “ispod nule” i do minus 15 C

LEDENI DANI U BIH: Danas “ispod nule” i do minus 15 C

BiH danas očekuje oblačno i veoma hladno vrijeme, mjestimično sa snijegom, a najviša dnevna temperatura neće prelaziti nula stepeni Celzijusovih…

SARAJEVO: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Putovanja- Magazin” 26. 02. 2018. 06: 03… LEDENI DANI U BIH: Danas “ispod nule” i do minus 15 C

Važi za period 26.02.2018. do 05.03.2018.: U periodu od 26.02 do 28.02. preovladavat će oblačno vrijeme s snijegom i susnježicom u Bosni i kišom u Hercegovini. U utorak prognozirane količine padavina u Hercegovini kretat će se od 15 do 30 mm, a u Bosni se u srijedu očekuje i do 15 cm snježnog pokrivača. Temperature zraka u Bosni kretat će se između -3 °C i 4 °C, a u Hercegovini od 5 °C do 10°C.

U ponedeljak 26.02. maksimalne temperature u Hercegovini kretat će se do 13 °C. U subotu 24.02., očekuje se prodor hladne zračne mase sa sjevera kontinenta, koja će usloviti hladno i nestabilno vrijeme sa snijegom u Bosni i kišom u Hercegovini. Hladno vrijeme prema sinoptičkim kartama zadržat će se do kraja prognoziranog perioda.

U utorak 27.02. kao i početkom sljedeće sedmice jutarnje prognozirane temperature zraka kretat će se od -17 °C do -10 °C, a u Hercegovini do -5 °C. Početkom sljedećeg mjeseca zadržat će se i dalje hladno vrijeme. Najniže temeperature imat će vrijednosti od -8 °C do -2 °C.

Biometeorološka prognoza

ponedjeljak 26.02.2018.
Hladno vrijeme u cijeloj zemlji, uz padavine i preovladavajuće sjeverno strujanje, uzrokovaće probleme većini populacije. Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju i zaštiti od hladnoće, te po mogućnosti maksimalno reducirati boravak na otvorenom, naročito hronični bolesnici, starije osobe i djeca.

utorak 27.02.2018.
Opšta slika je loša. Temperature će biti niže u odnosu na protekli dan i neophodno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju, naročito u jutarnjim i večernjim satima, kada bi i hronični bolesnici trebali maksimalno izbjegavati boravak na otvorenom. Posvuda će preovladavati sjeverno strujanje koje će pojačavati osjet hladnoće, stoga je preporučljivo umanjiti aktivnosti.

Sarajevo očekuje veoma hladno, umjereno oblačno i suho jutro. Od sredine dana očekuje se naoblačenje, sa povremenim padavinama u večernjim časovima. Najniža temperatura biće oko minus šest, a najviša minus tri stepena Celzijusova.

U BiH se do četvrtka očekuju ledeni dani sa dnevnim temperaturama ispod nultog podeoka. U petak i subotu oblačno, mijestimično sa snijegom.

Nakon šetka očekuje se otopljenje, mijestimično sa kišom, na planinama sa snijegom…

Temperature zraka u 7 sati

 • Bjelašnica: -14
 • Ivan Sedlo, Sokolac: -9
 • Drvar: -8
 • Grude i Livno: -7
 • Sanski Most: -6
 • Bugojno, Prijedor, Sarajevo, Tuzla: -5
 • Banja Luka, Široki Brijeg: -4
 • Bijeljina, Doboj, Jajce: -3
 • Srebrenica, Zenica, Zvornik: -2
 • Stolac, Trebinje: 0
 • Mostar: 3
 • Neum: 4

 

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net