Recent Posts

ANKARA:”U historiji Turske nikada nije bilo genocida”

ANKARA:”U historiji Turske nikada nije bilo genocida”

“Odluka Holandije za nas je nevažeća”… zamjenik premijera i glasnogovornik Vlade Republike Turske Bekir Bozdag je rekao da u Turskoj historiji ni u jednom periodu nije bilo genocida…

ANKARA: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa- Magazin” 26. 02. 2018. 06: 23… ANKARA Glasnogovornik Vlade:”U historiji Turske nikada nije bilo genocida”

Zamjenik premijera Bozdag  je na svom twitter profilu rekavši da je prihvatanje događaja iz 1915.godine kao genocid od strane predstavnika Parlamenta Holandije “potvora” te dodao da “Za Tursku nema nikakav legitimitet”

Bozdag:”U Turskoj historiji, ni u jednom periodu, nije bilo genocida. Historijska arhiva i dokumentacija su svjedoci toga. Ovo se nikada ne može promijeniti odlukom Parlamenta.”

Nakon što je parlament Holandije tvrdnje armenske strane u vezi sa događajima iz 1915. godine nazvao “genocidom”, iz Ministarstva vanjskih poslova Turske upućen je poziv otpravniku poslova holandske ambasade u Ankari.

Prema informacijama iz diplomatskih izvora, otpravniku poslova Holadnije Eriku Westrateu je prenesena zabrinutost Turske u vezi sa odlukom holanskog parlamenta da događaje iz 1915. godine okarakteriše “genocidom”.

“Oštro osuđujemo odluku parlamenta Holandije kojom je tvrdnje armenske strane u vezi s događajima iz 1915. godine nazvao ‘genocidom’. Neosnovana odluka koju je donio parlament zemlje, koja je zažmirila pred genocidom u srcu Evrope, u Srebrenici, čija bol još uvijek nije splasnula, nema mjesta ni u historiji, a niti u pogledu pravde. Stoga, takva odluka nije pravno obavezujuća”, navedeno je sinoć u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske.

Dodano je kako je stav Turske u vezi s događajima iz 1915. godine utemeljen na osnovu historijskih činjenica i pravnih normi.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net