Recent Posts

ANKARA: Bitka za AFRIN, turski specijalci ulaze u grad

ANKARA: Bitka za AFRIN, turski specijalci ulaze u grad

Ankara je uvela specijalne snage vojske i policije u granično područje Afrin, izjavio je potpredjsednik turske vlade Bekir Bozdag…

ANKARA: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet- Magazin” 26. 02. 2018. 18: 23… ANKARA: Bitka za AFRIN, turski specijalci ulaze u grad

Turska vojska i  borci Slobodne sirijske armije pod njihovom kontrolom zauzele su gotovo čitavu graničnu zonu Sirije u Afrinu nakon novog talasa borbi u nedelju, što je dovelo do zauzimanja sedam gradova i sela.

– U Afrin su upućene naše snage za specijalne namjene kako bi se zaštitili civili i obezbjedio uspješan završetak operacije – saopštio je Bozdag na televiziji NTV.

Prema njegovim rečima, avijacija nastavlja da izvodi napade na položaje kurdskih formacija u Afrinu.

Generalštab Turske objavio je 20. januara početak operacije “Maslinova grana” protiv kurdskih snaga u oblasti Afrin. Zajedno sa turskim snagama u operaciji učestvuju borci Slobodne sirijske armije.

Prema izvještajima, snage pod vođstvom Turske preuzele su kontrolu nad naseljima Samalik, Šejk Muhamedi, Vilakli, Duduo, Kundom Dudu, Bandarlikom i Majdanom Ikbisom tokom poslednjih dvanaest časova.

Turske snage praktično nisu naišle na otpor prilikom napada u nedelju, što se uglavnom odnosi na činjenicu da su se kurdski teroristi povukli iz sirijsko- turskog pograničnog područja širom regiona Afrin.

Poslije toga, tek treba da se vidi da li turske snage nastavljaju svoju ofanzivu “Maslinova grana” dublje u planinsko srce Afrina – nešto što bi ih moglo dovesti u sukob sa sirijskim vladinim trupama.

Savjet bezbjednosti UN je 24. februara usvojio Rezoluciju 2401 o prekidu vatre u Siriji, ali je Ankara saopštila da ova odluka neće uticati na operaciju u Afrinu, jer se ona “sprovodi protiv terorista”.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net