Recent Posts

ANKARA: “Majski prevrat”, Erdogan će otvoriti ambasadu u Istočnom Jerusalimu

ANKARA: “Majski prevrat”, Erdogan će otvoriti ambasadu u Istočnom Jerusalimu

Zvanična Ankara je priopćila da je odluka SAD da premjeste svoju Ambasadu u Izraelu u Jerusalim u maju ove godine u suprotnosti s odlukama Ujedinjenih nacija i Organizacije za islamsku saradnju (OIC), i da pokazuje da SAD žele da sruše mir u regionu

ANKARA: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus-Ekonomija- Tehnologija- Magazin” 24. 02. 2018. 17: 33…ANKARA: “Majski prevrat”, Erdogan će otvoriti ambasadu u Istočnom Jerusalimu

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je u saopštenju poručilo da je odluka SAD “veoma zabrinjavajuća”, dok su iz američkog Stejt departmenta saopštili da će se otvaranje Ambasade SAD u Jerusalimu poklopiti sa proslavom 70. godišnjice nezavisnosti Izraela, prenosi Rojters.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će Turska da otvoriti ambasadu u Istočnom Jerusalimu, prenosi Rojters.

Rojters primećuje i da je Erdogan ovo saopštio nekoliko dana nakon što je na samitu muslimanskih lidera predvodio pozive svijetu da Istočni Jerusalim priznaju kao prestonicu Palestine.

– Uz Božju volju, bliži se dan kada ćemo zvanično, uz Božju pomoć, otvoriti ambasadu tamo- kazao je Erdogan.

Nije, međutim, jasno kako će on izvesti taj potez imajući u vidu da Izrael kontoliše cio Jerusalim i grad naziva svojom prestonicom koja se ne može dijeliti, ocjenjuje britanska agencija.

Agenciji je juče rečeno da SAD planiraju da u maju otvore Ambasadu u Jerusalimu.

Rojters prenosi da je izraelski ministar obaveštajnih poslova Izrael Kac čestitao američkom predsjedniku Donaldu Trampu na objavi da će Ambasada biti premještena na 70. godišnjicu proglašenja nezavisnosti Izraela.

“Nema boljeg poklona od tog! Najpravedniji i najkorektniji potez. Hvala, prijatelju!”, naveo je Kac na Tviteru.

​Rojters navodi da će u Izraelu 70. godišnjica nezavisnosti biti proslavljena 19. i 20 aprila.

Administracija američkog predsednika razmatra ponudu republikanskog donatora, milijardera Šeldona Adelsona da plati za barem jedan dio nove Ambasade SAD u Jerusalimu, rekla su četiri zvaničnika za AP.

 

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net