Recent Posts

U istom problemu: Hrvatska, BiH i Srbija, gube više od milion stanovnika

U istom problemu: Hrvatska, BiH i Srbija, gube više od milion stanovnika

Hrvatska bi u narednih 10 godina mogla da izgubi više od 90.000 stanovnika, BiH, s obzirom na trendove, više od 500.000, a Srbija više od milion stanovnika….

BRISEL: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Tehnologija- Crna Hronika- Evropa- Zanimljivosti- Magazin” 23. 02. 2018. 08: 33… U istom problemu: Hrvatska, BiH i Srbija, gube više od milion stanovnika

To su procjene stručnjaka za demografiju Stjepana Šterca…

Šterc, naime, svim vladama u regionu poručuje da je demografska problematika osnov privrednog i ukupnog razvitka, te da onome ko ne shvati da je to ključna razvojna priča, budućnost neće biti izvesna.

Prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) u Hrvatskoj se u 2017. godini rodilo 36.647 dece, gotovo 900 dece manje nego u 2016.

Podatak je alarmantan, jer je to prvi put u sto godina da se na prostoru današnje Hrvatske rodilo manje od 37.000 djece.

Ako se stanje danas uporedi sa stanjem u iz 1950. godine, kada je u godinu dana rođeno preko 95.500 djece, uočava se dramatičan pad nataliteta.

Šterc, demograf sa Odsjeka za geografiju Prirodoslovno- matematičkog fakulteta u Zagrebu, kaže da su sva ranija predviđanja i analize išle u prilog ovim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku.

Hrvatska nije posebnost u ovom užem i širem području, jer vrlo sličnu situaciju imaju i Bosna i Hercegovina i Srbija.

Šterc uočava da Srbija u apsolutnom iznosu ima veće negativne brojeve, dok u relativnom iznosu, u odnosu na ukupan broj stanovnika, prednjači Hrvatska.

– Ukoliko ove zemlje, Hrvatska posebno, ne preduzmu ključne strateške mijere i ne shvate da je to ključna problematika razvojne budućnosti, negativni procesi će se intenzivirati i apsolutni broj stanovnika će se smanjiti bitno. Ali ono što je još važnije, s obzirom na strukturu stanovništva, biće ugroženi osnovni sistemi: penzijski, zdravstveni, obrazovni i sistem radne snage u svim zemljama – kaže Šterc.

On upozorava da je iz svega lahko zaključiti da će zemlje regije, ako se ovakav trend nastavi, vrlo brzo ostati bez velikog broja stanovnika.

– Ako napravimo jednostavnu matematičku ekstrapolaciju, ono što se može dogoditi je da Hrvatska u sledećih deset godina izgubi preko devedeset hiljada stanovnika, vjerovatno će i Bosna i Hercegovina, s obzirom na ove trendove, izgubiti preko petsto hiljada, a Srbija preko milion ili milion i dvesta hiljada stanovnika – procenjuje Šterc i dodaje:

– To su vrlo ozbiljni procesi na koje, nažalost, nema nikakve ozbiljnije reakcije. Iznenađuje muk hrvatske politike s obzirom da godišnje osamnaest hiljada ljudi više umire nego što se rađa, što nam godišnje odlazi grad veći nego Poreč- naveo je za medije sam Stjepan Šterc.

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net