Recent Posts

KO JE Bombaš sa Slobinim ordenom

KO JE Bombaš sa Slobinim ordenom

Bivši pripadnik Vojske nekadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Dalibor Jauković (43) bacio je bombu u noći između srijede i četvrtka, pola sata iza ponoći, na američku Ambasadu u Podgorici i nakon toga izvršio samoubistvo. Identitet napadača, koji je prvo bacio bombu u dvorište ambasade, a nakon toga se raznio, ubrzo je utvrđen…

PODGORICA: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Crna Hronika- Evropa- Magazin” 23. 02. 2018. 22: 03… KO JE Bombaš sa Slobinim ordenom

Prema navodima podgoričkih medija Jauković je rođen u Kraljevu, a živeo je u Podgorici. Nije bio oženjen i nema porodicu. Podgoričani koji su ga poznavali navode da je radio u Kombinatu aluminijuma, gdje je ostao bez posla, kao i da ga je “velika muka natjerala da to uradi”. U Udruženju boraca ratova Crne Gore od 1990. prokomentarisali su kratko:

– Pucaju ljudi zbog nepravde. Bio je hrabar na ratištu prilikom agresije NATO- a, dok je u miru bio zaboravljen. Živio je teško nakon što je ostao bez posla. Možda je to prevagnulo…

Ovim povodom oglasio se i podsekretar Stejt departmenta u Vašingtonu Stiv Goldstin koji je izjavio da motiv napada nije poznat. Američka ambasada u Podgorici saopštila je da su svi zaposleni u ambasadi bezbjedni. Ambasada SAD je na Tviteru navela da je to utvrđeno poslije “internog pregleda”. Zahvalili su se crnogorskoj vladi na bliskoj saradnji, kao i policiji na profesionalnoj podršci u istrazi incidenta.

Mediji su prenijeli povelju o odlikovanju sa Jaukovićevog Fejsbuk profila, kojom je nagrađen “za izuzetno zalaganje u obavljanju dužnosti i izvršavanju zadataka u odbrani i bezbjednosti otadžbine” 1999. godine, poslije NATO bombardovanja nekadašnje SRJ. U povelji se navodi da je Jaukovića u junu te godine odlikovao tadašnji predsjednik SRJ Slobodan Milošević. Sudeći po objavama na ovoj društvenoj mreži, bio je protivnik ulaska Crne Gore u NATO.

Policija je u saopštenju navela da su je građani obavestili o eksploziji koja se čula u blizini Ambasade SAD, te da su policajci nakon obilaska terena na obali rijeke Morače, pronašli beživotno tijelo. Dodaje se da je usled detonacije u dvorištu ambasade ostao krater na mjestu na kome je bomba eksplodirala, ali da “nije pričinjena veća šteta na imovini ambasade”.

Viša državna tužiteljka Crne Gore Tanja Čolan- Deretić, koja je izvršila uviđaj nakon događaja, rekla je za RTCG da su prikupljeni svi tragovi s lica mjesta koji će biti poslati na vještačenje, dok je telo stradalog poslato na obdukciju.

Iz Uprave policije kazali su da je u pitanju ručna bomba – kašikara, prenosi jedan od podgoričkih portala…

Dalibor Jauković nije izvršio samoubistvo već se ubio slučajno kad je hteo da aktivira drugu bombu, objavio je Portal Analitika, navodeći da procjene istražitelja i bezbjednosnih službi govore da je Jauković bacio prvu bombu na Ambasadu, da se potom sapleo i da ga je bomba slučajno ubila.

Dodaje se, uz pozivanje na policijske izvore, da je Jauković, nakon dolaska iz Kraljeva u Podgoricu, postao korisnik psihoaktivnih supstanci.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net