Recent Posts

PODGORICA: Odlikovani vojnik SRJ bacio bombu na američku ambasadu

PODGORICA: Odlikovani vojnik SRJ bacio bombu na američku ambasadu

Bombu na američku ambasadu u Podgorici bacio je, kojeg je nakon NATO- napada odlikovao Slobodan Milošević.

PODGORICA: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Crna Hronika- Region- Magazin” 22. 02. 2018. 17: 53- PODGORICA: Odlikovani vojnik SRJ bacio bombu na američku ambasadu

Crnogorska policija potvrdila je identitet napadača, koji je noćas bacio bombu na ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, navodeći samo njegove inicijale D.J.

Neposredno nakon počinjenja krivičnog dela, 43- godišnji crnogorski državljanin razneo se bombom nedaleko američkog diplomatskog predstavništva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore na vanrednoj konferenciji za novinare potvrdilo je da do sada nije registrovan kao počinilac krivičnih dijela.

“Brzom i efikasnom akcijom utvrđen je identitet lica za koje se sumnja da je aktiviralo bombu M-75, a potom na 30- ak izvršilo samoubistvo takođe aktiviranjem bombe”, navedeno je u Upravi policije.

Nezvanično se saznaje da se radi o Daliboru Jaukoviću, koji je rođen u Kraljevu, u Srbiji, a koji je živio u Podgorici.

Pomoćnik direktora Uprave policije za sektor kriminalističke policije Crne Gore, Enis Baković, na pres-konferenciji potvrdio je da je utvrđen identitet lica za koje se sumnja da je aktiviralo ručnu bombu M75 u dvorištu Ambasade SAD u Podgorici, i kako je kazao, potom izvršilo samoubistvo također aktiviranjem bombe.

Kako je rekao Baković, radi se o državljaninu Crne Gore D. J. iz Podgorice (1976) rođenom u Kraljevu, koji dosad nije registriran kao izvršilac krivičnih djela, javljaju “Vijesti”.

– Njegova identifikacija izvršena je na osnovu DNK analize, kao i prepoznavanjem od strane bliskog srodnika – kazao je Baković.

Na licu mjesta su, kako je dodao, pronađeni materijalni tragovi eksplozivnog sredstva koje je koristio i oni će biti predmet daljnjeg vještačenja, kako bi se dobili precizniji podaci o kojem sredstvu se radi.

Kako je Baković napomenuo, u saradnji sa FBI se vrši provjera naloga na društvenim mrežama koje je D.J. (Dalibor Jauković) koristio, kao i da policija preduzima mjere u provjeri da li je D.J. radio sam ili je imao saučesnike, kao i koji su motivi njegovog napada.

Baković se zahvalio Ambasadi SAD na saradnji i ukazanom povjerenju.

Na pitanje novinara da li policija ima konkretne podatke o napadaču – da li je pripadao nekoj organizaciji, da li je izvršen pretres njegovog stana ili da li postoji snimak njegovog kretanja na video nadzoru, Baković je kazao da u cilju zaštite istrage ne može saopćiti detaljnije informacije.

Rečeno da je Jauković prebacio bombu preko ograde sa udaljenosti od pet, šest metara.

Podsekretar Stejt Dipartmenta Steve Goldstein je kazao da su očevici videli čoveka kako baca predmet preko zida ambasade, prenosi New York Times.

Navodi se i da niko u ambasadi nije povređen.

Goldstein je dodao da su bezbednosni zvaničnici ambasade pretražili teren i da nisu nađene druge eksplozivne naprave, kao i da zgrada ambasade nije oštećena.

On nije znao šta je motiv napada, niti da li se radi o namjernom samoubilačkom napadu.

Ambasada je saopštila da tokom dana neće izdavati vize, te da će zakazani razgovori biti odloženi, dok će američkim građanima biti na usluzi u hitnim slučajevima.

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net