Recent Posts

ANKARA: Erdogan u poziciji smo da proizvodi i bespilotne tenkove

ANKARA: Erdogan u poziciji smo da proizvodi i bespilotne tenkove

U Narodnom kongresnom i kulturnom centru Bastepe u Ankari održana je promocija razvojnog plana Turske, a prisutnima se obratio i turski predsjednik Erdogan koji je istakao da je aktuelna vlast u proteklih 15 godina napravila povijesne razvojne iskorake i opravdala povjerenje naroda.

ANKARA: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Tehnologija- Ekonomija- Svijet- Magazin” 22. 02. 2018. 18: 53- ANKARA: Erdogan u poziciji smo da proizvodi i bespilotne tenkove

Predsjednik Republike Turske Redžep Erdogan najavio je da će Turska doći u poziciju da proizvodi i vlastite tenkove koji djeluju bez ljudske posade.

Ukazujući na proces globalizacije u svijetu, Erdogan je kazao kako on nudi zemljama velike razvojne prilike, ali sa sobom nosi i velike izazove i rizike.

“U tom procesu će uspjeti zemlje koje naprave najbolju procjenu šansi i rizika. Za nas je strateško planiranje najvažniji dio strategije ostvarivanja ciljeva. Planiranje znači ispravno pristupanje poslu“, kazao je Erdogan.

Erdogan je također kazao kako će narodi koji ne kreiraju vlastite planove za budućnost lako postati dio tuđih planova, a za šta postoji pregršt primjera u aktualnim dešavanjima u regiji i svijetu.

“Svjesni smo da Turska nije najbogatija zemlja u regiji kada je riječ o prirodnim resursima. S druge strane, imamo jaku poziciju kada je riječ o znanju, tehnologiji i industrijalizaciji. Sada nam je potrebo jačanje proizvodnje razvojem visoke tehnologije i to bez zapostavljanja faktora održivosti“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan kazao je da Turska treba doći u poziciju da proizvodi vlastite bespilotne tenkove i najavio da će to i uraditi u narednom periodu.

“Evo već imamo bespilotne letjelice iz vlastite proizvodnje, a da to nemamo morali bismo razmišljati o posljedicama u slučaju pada neke letjelice. Međutim sada o tome ne razmišljamo i nije nam problem ako nam neprijatelji sruše jednu letjelicu jer smo napravili drugu, treću, četvrtu“, poručio je Erdogan.

Podsjetivši da će Turska 2023. godine obilježiti jubilarnu 100. godišnjicu Republike, Erdogan je kazao da je zato razvijena vizija razvoja do tog jubileja.

“Evo ostalo je još pet godina, a mi smo već kreirali i dugoročne ciljeve za 2053. i 2071. godinu. Gazeći sigurnim koracima u budućnost smo na dnevni red stavili i ciljeve razvoja za 2033. godinu koje nazivamo srednjoročnim planiranjem“, kazao je Erdogan.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net