Recent Posts

TRIKOVI proizvođača hrane: Prirodno, organski, bez šećera

TRIKOVI proizvođača hrane: Prirodno, organski, bez šećera

Vjerovatno u prodavnici automatski posegnete za njima, iako se ispod natpisa krije hrana koja ima vrlo malo ili nikakve veze s onim što od te namirnice zapravo očekujete…

ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet- Recepti- Tehnologija- Magazin” 21. 02. 2018. 00: 02- TRIKOVI proizvođača hrane: Prirodno, organski, bez šećera

Ovo je lista najčešćih natpisa na prehrambenim proizvodima…

Prirodno

Ne dajte se prevariti. ‘Prirodno’ ne znači da je i zdravo, ali proizvođači neće biti u sukobu sa zakonom sve dok u toj ‘prirodnoj’ hrani ne nađu veštačke boje, ukuse ili ‘sintetičke materije’…

Ali zato ovo ‘prirodno’ otvara mnoge mogućnosti. Na primer, tako označena hrana može sadržavati konzervanse, ili kao što to rade sa sirovom piletinom, u nju dodati natrijum. Neki ‘prirodni’ proizvodi imaju visok udio fruktoze, kukuruznog skroba, a proizvođači će se braniti činjenicom da je od kukuruza, pa je automatski ‘zdravo’, što nije tačno…

Cijele žitarice

Kada kupujete zdrav hljeb i krekere, potražite reči “cijelog zrna” ili “100 odsto cijelo pšenično zrno”. Nije dovoljno ako piše ‘cijelo zrno’ ili ‘napravljeno od cijelih žitarica’.

Bez dodatka šećera

Ako ste zabrinuti zbog kalorija i ugljenih hidrata (možda zbog toga što imate dijabetes ili pokušavate da ga spriječite), sigurno korpu punite proizvodima na kojima piše ‘bez dodatka šećera’.

Ali namirnice, uključujući voće, mlijeko, žitarice i povrće prirodno sadrže šećer. Pa iako u te proizvode možda i nije dodat šećer, još uvijek mogu sadržavati prirodne šećere.

Bez šećera

To uopšte ne znači da proizvod ima manje kalorija nego uobičajena verzija istog proizvoda, zapravo može imati i više. (Isto tako bi proizvođači trebalo da kažu ako proizvod nije niskokaloričan).

Proizvodi ‘bez šećera’ imaju manje od 0,5 grama šećera po obroku, ali još uvek sadrže kalorije i ugljene hidrate iz drugih izvora.

Oprez: Šećerni alkoholi mogu prouzrokovati dijareju, pa ne konzumirajte previše…

Bez masnoća

To je tek lažna oznaka. Kada je otkrivena štetnost zašićenih i trans- masnih kiselina, tržište je bilo preplavljeno proizvodima s natpisom- ‘bez masti’. Problem? Ponekad su sadržavali gotovo isto onoliko kalorija koliko i punomasne verzije.

Pakovanje može biti fat- free, ali zato je prepuno šećera, a istovremeno proizvodi ‘bez šećera’ mogu biti puni masnoća. Uostalom, proverite nalepnicu na kojoj piše količina kalorija i uporedite one bez masnoća s onima koje imaju masnoće.

“Light”

Oznaka “light” može se naći na raznim proizvodima, ali izraz “lagano” se ne odnosi na kalorije nego na ukus. Dakle, ukus može biti “lakši” ili “light” odnosno blaži, ali vi od toga nećete biti lakši ni grama.

Zato natpis ‘light’ zbunjuje potrošače koji pod tim podrazumjevaju nutricionističke vrijednosti. Da bi se nešto smatralo “laganim” proizvodom, sadržaj masti mora biti 50 odsto manji od iznosa koji se nalazi u sličnim proizvodima…

Bez glutena

Gluten je protein koji se nalazi u zrnima poput pšenice ili raži i može uzrokovati prilično velike zdravstvene probleme onima koji imaju celijakiju, odnosno, netoleranciju na gluten.

Proizvodi bez glutena sve češće se mogu naći na policama prodavnica, što je super za one koji imaju celijakiju, ali je potpuno beskorisno onima koji to nemaju.

Bez holesterola

Bez holesterola ne znači, bukvalno, nikakav holesterol. Proizvodi bez holesterola moraju sadržavati manje od dva miligrama po porciji, dok proizvodi s niskim holesterolom sadrže 20 mg ili manje po obroku.

Hrana koja kaže “smanjena” ili “manje holesterola” mora imati najmanje 25 odsto manje od sličnih proizvoda.

Organski

“Organsko” je nekada bio zaista širok pojam, baš kao i natpis “prirodno”. Danas to više nije tako i tačno je propisano iz kakvog uzgoja mora dolaziti namirnica da bi mogla imati natpis “organska”.

To znači da najmanje 95 odsto sastojaka mora biti uzgojeno ili obrađeno bez upotrebe veštačkog đubriva ili pesticida.

Oznaka koja kaže ‘napravljeno od organskih sastojaka’ ima 70 odsto, odnosno manji postotak sastojaka koji zadovoljavaju standard organskog.

Imajte na umu da “organski” nije sinonim za “zdrav”. Zapravo i organski proizvodi mogu sadržavati i šećere i masnoće i kalorije. Jednostavno – proizvođači vole da na pakovanja stavljaju reči koje služe kao magneti.

Mlijeko s dva odsto mlečne masti

Zvuči sjajno, ali ono što većina ljudi nema pojma je da obično mlijeko na policama u prodavnicama sadrži 3,5 odsto masnoće, što znači da tih 1,5 odsto nije bog zna kakva razlika.

Tehnički se smatra da mlijeko ima malo masnoća ako ima samo jedan odsto mlječne masti, a u tu kategoriju ulazi i “obrano mlijeko” koje ima manje od 0,5 odsto masnoća, što je zapravo i preporučljivo piti.

Omega- 3 masne kiseline

Postoje tri vrste omega- 3 masnih kiselina: EPA, DHA i treća je ALA. Ova treća nema baš preveliki uticaj na rad srca kao što je to slučaj s EPA i DHA.

Neke namirnice imaju veću količinu omega 3- masne kiseline ALA, od EPA i DHA, kao što je to recimo slučaj sa semenkama lana.

Jaja mogu sadržavati omega- 3 ako se kokoške hrane lanenim semenom ili ribljim uljem, ali se ne smatra da jaja dobro utiču na rad srca zbog holesterola i zasićenih masnoća koje sadrže.

Ako zaista želite da u organizam unesete omega- 3 masne kiseline onda jedite ribu i alge.

Na razne proizvode posipaće sijemenke lana samo da bi na proizvod mogli da napišu da sadrži omega 3-masne kiseline.

izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net