Recent Posts

Rusmir Agović, Bošnjak iz Frankfurta, obnavlja Crkvu Ružicu u Rožaju

Rusmir Agović, Bošnjak iz Frankfurta, obnavlja Crkvu Ružicu u Rožaju

Crkvu Ružica, posvećenu rođenju svetog Jovana Krstitelja u Rožajama u Crnoj Gori načeo je zub vremena. Poslije Drugog svetskog rata, kada je crkva srušena, u Rožajama nije postojala pravoslavna bogomolja sve do 1992. godine kada je na istoj lokaciji podignuta crkva s istim imenom…

ROŽAJE– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Ekonomija- Tehnologija- Evropa- Magazin” 21. 02. 2018. 09: 52- Rusmir Agović, Bošnjak iz Frankfurta, obnavlja Crkvu Ružicu u Rožaju

Rožajski Bošnjaci glavni donatori za obnovu pravoslavne crkve u Rožajama…

Od tada je prilično oronula, ugroženo je krovište jer prokišnjava, treba obnoviti drvenariju i fasadu, pa su stanovnici ovog grada, mahom naseljenog bošnjačkim- muslimanskim življem, priskočili u pomoć kako bi se prikupila novčana sredstva za rekontrukciju.
 
U akciju se uključila i dijaspora, a mnogi mediji u “regionu”, kako se sada uobičajeno naziva prostor nekadašnje zajedničke države, pisali smo ovih dana o Rusmiru Agoviću (27) iz Frankfurta na Majni koji je među svojim zemljacima, mahom Sandžaklijama, prikupio lijep novčani prilog namenjen obnovi crkve.
 
Ni sekundu nije oklevao
Agović se rado odazvao pozivu medija da ispriča šta ga je motivisalo da se, kako i sam kaže, “otvorenog i čistog srca” uključi u akciju za obnovu pravoslavne bogomolje u svom rodnom gradu.  Agović se susreo minulog vikenda u kafiću u centralnoj ulici Frankfurta- Cajlu. Tokom radne nedelje nije imao vremena jer, kako kroz osmeh kaže, “radi od jutra do sutra”.
 
– Pozvao me je prije nekoliko dana moj drug Dejan Konotar (27) s kojim sam bukvalno odrastao. Prijatelji smo, kako se kaže, od vrtića. On i dalje živi u Rožajama i kada je zatražio da pomognem nisam oklevao ni sekund. Obećao sam mu da ću uraditi koliko mogu – priča Agović, inače po struci inženjer zaštite na radu, pri čemu je prije nekoliko godina uspješno okončao studije u Novom Sadu sa prosječnom ocjenom većom od devet!
 
– Obratio sam se krugu svojih poznanika, a riječ je mahom o Sandžaklijana iz Crne Gore, ali i Sjenice u Srbiji i vijerovali ili ne, koga kod sam pitao nije me odbio! Čim sam rekao o kakvoj akciji je riječ, hvatali su se novčanika i davali koliko je ko mogao – kazuje dalje Agović.
 
Braća u dijaspori
Agović ima starijeg brata Jasmina (29) koji mu je u početku pomogao da se snađe u Frankfurtu (komšije su u naselju Hehst), i mlađeg Semira (24) koji se profesionalno bavi fudbalom u Švedskoj. – Igrom slučaja smo, eto, sva trojica u dijaspori. Okupimo se u Rožajama samo na ljeto, a kad se raziđemo roditelji ostanu sami. Bio sam namjerio da barem ja ostanem i budem uz roditelje kada dođu “u godine” ali, eto, sudbina je htjela drugačije – vajka se Agović.
 
On ne krije da i jeste i nije iznenađen ovakvom reakcijom zemljaka. – U Rožajama ima nešto više od dva odsto pravoslavnog življa, ali uvijek smo tamo svi živeli u miru i bez ikakvih nacionalnih trzavica, čak i u ova protekla burna vremena. Najviše sam priloga sakupio kafeu našeg zemljaka Muljca Bihorca, u blizini glavne železničke stanice u Frankfurtu. Svi koji tamo svraćamo osjećamo se kao jedna porodica, a gosti su naši ljudi svih vjera i nacija. Tako se i desilo da su priloge za crkvu davali i Sandžaklije iz Srbije ali i Srbi iz Bosne koji tamo često navrate – priča nam Agović. – Sve sam bio u životu lijepo isplanirao. Krenuo sam očevim stopama, koji je šef vatrogasne brigade u Rožajama, završio sam školovanje kako bih mu se pridružio na poslu, što sam želio još kao dijete. Na vrijeme sam završio fakultet, dobio posao, oženio se i odvojio od roditelja, a onda je politika umiješala prste! Dobio sam otkaz u državnoj službi, a na moje mjesto primljen je “podobniji” kandidat. Ne želeći da sa suprugom Indirom (24) budem roditeljima na grbači, riješio sam da prije tri godine sreću potražim u Njemačkoj u kojoj mi već šest godina živi stariji brat Jasmin – priča Agović, pomalo ogorčen činjenicom da je na neki način bio prisiljen da napusti rodno ognjište, te da se u Njemačkoj, umjesto poslom za koji se školovao, bavi građevinom kako bi svojoj porodici obezbedio egzistenciju. U međuvremenu je dobio i sina Ajdina (2,5 godina) o kojem se brine supruga koja nije zaposlena.
 
– Za poslom moram da idem po cijeloj Njemačkoj. Obično ustajem u četiri ujutro, a kući se vraćam rijetko kada prije 22 sata. Ali, za svoju porodicu mi ništa nije teško – kaže ovaj vrijedni čovjek sa Sjevera iz Rožaja iz Sandžaka…
izvor agencije

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net